Amikor beléptem az épületbe,

kezdte köszöntőjét dr. Takács Árpád kormánymegbízott, egy római szállóige jutott az eszembe: genius loci, azaz a hely szelleme. Ugyanis ennek a helynek igen is, 27 éve szelleme van, hiszen itt mindig is olyan értékes munka folyt/folyik, amely hitet, remény nyújt mindenki számára.

1993-ban, folytatta, két hónapig én is munkanélküli voltam... És amikor először bejöttem, azt tapasztaltam, hogy itt nagyon kedves és odaadó emberek fogadják az álláskeresőket – egyszóval a foglalkoztatási szerv megelőzte a korát. Mert az intézmény már akkor is ügyfélközpontú, szolgáltató-barát volt, amelyben mondhatni mindenes: azaz pszichológus, pedagógus képességgel rendelkező kollégák tevékenykedtek, de a legnagyobb értékük a türelem volt.

 

Kormányhivatal: Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály - munkaügyi, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180306
Árpád sor 2/6.

 

Míg hat évvel ezelőtt 30 ezer álláskereső volt Békés megyében, ma már közel 10 ezer, ergo csökken a munkanélküliség, növekszik a foglalkoztatottság, csökken a közfoglalkoztatás, de az elsődleges céljuk az, hogy azokat az embereket „vigyék" a munkaerőpiacra,

akikben „tartalék" van.

Továbbá elmondta, a közelmúltban összefogtak az illetékes szakmai kamarákkal, önkormányzatokkal, szakképzési centrumokkal, felnőttoktatással, tankerülettel, hogy egy komplex jövőbelátási képességgel rendelkezzenek, amely az elkövetkezendő 3-5 év munkaerőhiány-kezelésének a terveit foglalja össze.

Úgy tervezik, az év második felében, ezt az ún. Békés megyei szakképzési koncepciót  benyújtják a kormányzat felé, amely többek között a népességelvándorlást orvoslásával is foglalkozik.

 

Kormányhivatal: herczeg tamás és dr. takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180306
Herczeg Tamás és dr. Takács Árpád

 

Herczeg Tamás, Békéscsaba szociális tanácsnoka pedig József Attila, Flóra 1. Hexaméterek első két sorát citálta beszéde elejére:

„roskad a kásás hó,
cseperészget a bádogeresz már"

– ugyanis elmondása szerint, ahogy jött az ünnepségre, egy jókora vízcsepp hullott a vállára.

Köszöntőjét tartalmi és formai etapokra osztotta. Az elsőnél a kormánymegbízott gondolataira utalt;

míg a másodikban elárulta, Békéscsaba az elmúlt egy-két évben, és a következő két esztendőben 36 ingatlant újít fel – részben energetikai szempontból, részben teljes felújítással, részben új épületbe vezényel közösségi feladatellátásokat (mindez 4-4,5 milliárd összegben történik).

Dr. Horváth Tamás

területi közigazgatás irányításáért felelős államtitkár beszédében megemlítette, 2011 óta vesz részt a kormányhivatalok irányításában; s ez idő alatt számos eredmény született, amelyeket kronologikusan felsorolt.

Elmondta, az integrációk és átszervezések kapcsán számos eljárásjogi szabály is egyszerűsödött, illetve az állampolgárok élete is könnyebbé vált.

 

Herczeg tamás, dr. horváth tamás, dr. takács árpád és pányta imre, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180306
Herczeg Tamás, dr. Horváth Tamás, dr. Takács Árpád és Pántya Imre

 

Hozzátette, mintegy 1400 ingatlan van a kormányhivatalok vagyonkezelésében, használatában, és az elmúlt négy évben 400-at újítottak fel – európai és hazai forrásokból (ez nagyságrendileg 50 milliárd forint).

Hét éve 20 ezer, folytatta, jelenleg 36 ezer 500 fő dolgozik a kormányhivatalokban, akik évi 24 millió feladatot látnak el.

Pántya Imre főosztályvezető pohárköszöntője előtt az ünnepélyes szalagátvágás történt.

A Békés Megyei Kormányhivatal 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése" című, KEHOP-5.2.2-16-2016-00010 számú projekt megvalósítására a Széchenyi 2020 program keretében.