Mihály Mariannal egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan tehető még vonzóbbá a Szarvas, Békésszentandrás, Csabacsűd és Kondoros mellett immár Szentest, Kunszentmártont, Cserkeszőlőt, Csongrádot és Gyopárosfürdőt is magába foglaló, általuk megálmodott turisztikai térség, amelynek egy közös márkanevet is adtak már: A KÖRÖS és a (GYÓGY)VÍZ.

Mihály Mariann, Mihály Mariann, Szarvas
Mihály Mariannt a Magyar TDM Szövetség elnökségének tagjává választották. Megbízatása öt évre szól. Fotó: Lipták Judit

– Először is tisztázzuk a sokak számára még ma is ismeretlen TDM fogalmát.

– A TDM az Európai Unióban egységesen használt rövidítés, jelentése: Turisztikai Desztinációs Management. Egy olyan szervezet, amely az adott térség turizmusának népszerűsítésével és menedzselésével foglalkozik. Tagsága, elnöksége, felügyelő bizottsága, valamint a munkacsoport tagjai olyan személyek, akiknek vállalkozása, tevékenysége közvetlenül, vagy közvetve kapcsolódik a turizmushoz. Hangsúlyozom tehát, hogy alulról építkező, szakmaiságon alapuló szervezetről van szó. Az országos szövetség ezeket a térségi TDM-eket tömöríti.

– A Körös-menti TDM-nél maradva: mekkora most a taglétszámuk és kikből tevődik össze?

– Jelenleg 110 tagunk van, többségük magánszállásadó, mások éttermeket, egyéb vendéglátó egységeket, pékségeket üzemeltetnek. A 2012-es alapítás óta tagjaink között van a szarvasi, a békésszentandrási, a csabacsűdi és a kondorosi önkormányzat, egy hónappal ezelőtt pedig Szentes és Kunszentmárton önkormányzata is csatlakozott hozzánk. Mindenképpen térségben, turisztikai desztinációban gondolkodunk, így lehet még előbbre lépni.

TDM Szarvas, TDM Szarvas, Mihály Mariann, Szarvas
A szarvasi irodában Mihály Mariannt (középen) két kolléganője, Horváth Ágnes (balról) és Roszik-Varga Annamária (jobbról) segíti a munkában. Fotó: Lipták Judit

– A magánszállásadók és más turisztikai vállalkozók számára miért előnyös az, ha TDM-tagokká válnak?

– Tagjaink számára folyamatos tájékoztatást nyújtunk a turisztikai vállalkozásokat érintő támogatási lehetőségekről. Kedvezményesen szerepelhetnek egyesületünk információs kiadványaiban, az általunk fenntartott információs táblákon, s szintén 50 százalékos kedvezménnyel kerülhetnek fel hirdetéseik az általunk üzemeltett, városnéző elektromos kisbusz hirdetési felületére. Tagjaink ingyenesen kerülnek fel honlapunkra, s amennyiben lehetőségünk van belföldi vagy külföldi kiállításon részt venni, úgy oda az ő szóróanyagaikat is ingyenesen elvisszük. Rendelkezésükre bocsájtunk minden olyan turisztikai témájú információs kiadványt, melyekkel tájékoztatni tudják a hozzájuk érkező érdeklődőket, turistákat. Részt vehetnek kedvezménykártya programunkban, kiadványaikat pedig ingyenesen elhelyezhetik irodánkban. Térségünket egy komplex turisztikai termékként népszerűsítjük több online felületen és platformon (heti/havi hírlevél, saját weboldal, facebook, instagram, AdWords kampányok stb.), ami a turizmusban közvetlenül, vagy közvetve tevékenykedő vállalkozások életére, forgalmára mindenképpen kihat.

– Hogyan, miből teremtik elő a TDM működésének anyagi hátterét?

– A szarvasi és a békésszentandrási önkormányzat a befolyt (és az állami támogatással kiegészített) idegenforgalmi adó 20 százalékát adja át nekünk abból a célból, hogy forgassuk vissza a helyi turizmus népszerűsítésére, ez az egyik legfontosabb anyagi forrásunk. Emellett a tagdíjak és a korábban pályázaton nyert, városnéző elektromos kisbusz üzemeltetéséből, valamint az irodánkban árusított ajándéktárgyak és helyi termékek értékesítéséből, továbbá a hirdetési felületek eladásából befolyó összegek szintén fontos forrást jelentenek.

– Mostantól az Ön személyében a Körös-menti térségnek is van képviselője az országos szövetségben. Milyen új lehetőségek nyílnak meg ezzel?

Körös-menti turisztikai térség kiadványa, Körös-menti turisztikai térség kiadványa, Szarvas
Fotó: Lustyik Gábor

– Magyarországon jelenleg az a helyzet, hogy csupán az úgynevezett kiemelt turisztikai térségek (például a Balaton és Tokaj környéke) jutnak lehetőségekhez, támogatásokhoz. Én elsősorban azért szeretnék dolgozni, hogy a nem kiemelt térségek, amilyen például a Körös-mente is, a jövőben jóval több lehetőséghez jussanak. Azzal, hogy az elnökség tagja lettem, jobban tudjuk hallatni a hangunkat. Hangsúlyozom, hogy nem csak a mi térségünket, hanem a többi, hasonlóan háttérbe szorított térséget is képviselni, segíteni kívánom, például a tapasztalataink átadásával.

Meg kell, hogy hallják a hangunkat, a számokat ugyanis nem vehetik el tőlünk: Szarvason és Békésszentandráson meredeken ível felfelé a vendégéjszakák száma, tavaly meghaladta a 120 ezret, s ma már több mint ezer ember él a turizmusból. Én hiszek ebben a térségben, itt van mit megmutatni, van mit eladni! Ehhez azonban szükség van az összefogás erősítésére is.

– Kiknek az összefogására gondol?

– Egyrészt a térségi összefogásra, ezért is folytatunk tárgyalásokat a környék több településével. Együtt igazán gazdag kínálatot tudunk nyújtani: Szarvason a Körös-holtág, a Vízi Színház és a különböző rendezvények, Kunszentmártonban az élő Körös, Szentesen a sportuszoda, Csongrádon a Körös-torok, Cserkeszőlőben és Gyopárosfürdőn a gyógyvíz és még sorolhatnám. Másrészt a turisztika területén működő vállalkozóknak, szállásadóknak is még jobban össze kellene fogniuk. Célszerű lenne egy olyan morált kialakítani, melynek alapján egymást segítve (például teltház esetén a vendégeket egy másik szállásadóhoz irányítva) sokkal gyorsabban juthatnánk előre. A vendéglátóegységeket arra biztatjuk, hogy minél több helyi specialitást vegyenek fel a kínálatukba. Az önkormányzatokkal is szeretnénk még jobbá tenni az együttműködést és a kommunikációt, célunk, hogy együtt olyan megoldásokat találjunk, amelyekkel humánusan be tudjuk vonni a ma még „feketén” dolgozó szállásadókat is a hivatalos keretek közé.