Az történés előtti percekben vagy tucatnyi tinédzser (sic!) várakozott a folyósón. Épp a patentembert, Kunos Roxana Lillát, az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) ifjúsági polgármesterét szólítottam meg.

 

Gyiök: Podhorszky Anna Viktória, Kunos Roxana Lilla és Varga Bence, gyiök, Orosháza, 20180309
Podhorszky Anna Viktória alpolgármester, Kunos Roxana Lilla polgármester
és Varga Bence alpolgármester (galéria)

 

Nektek itt mi a szerepetek?
A testületemmel megismerkedünk a gyermekjog alapjaival, amelyeket remélhetőleg később alkalmazunk.

Találkoztál már szűkebb-tágabb környezetedben bármilyen nemű gyermekbántalmazással?
A személyes környezetemben szerencsére nem.

Mert egy rendes családban élsz.
Igen; de létezik olyan ismerősöm, akit már bántalmaztak, és még időben kiemeltek a családjából. Annak örülök azonban a legjobban, hogy ilyen esettel még nem volt dolgunk.

Kovács Anna Sára, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa a program előtt elmondta,

Orosháza 2017 óta gyermekbarát település.

 

Bojtor istván, dr. Murányi Fanni és Kovács Anna Sára - unicef, unicef, Orosháza, 20180309
Bojtor István alpolgármester, dr. Murányi Fanni és Kovács Anna Sára,
az UNICEF Magyarország munkatársai (fotók)


Hozzátette, a megnyert címhez természetesen nemcsak a pénzjutalom és a díj tartozik, hanem többek között egy gyermekjogi képzés is.

A mai előadások célja, hogy a településen a gyerekkel foglalkozó intézmények, szervezetek egy átfogó gyerekjogi képzést kapjanak, illetve bemutatjuk a munkánkat – azaz hogy később milyen programokba szeretnénk belevonni az érdeklődőket. A rendezvény interaktív részében pedig majd mindenki elmeséli, hogy milyennek látja Orosházát. Mit szeretnek benne? És esetleg min javítanának?

Sokszor halljuk és mondjuk gyermekeinknek,

fogalmazott köszöntőjében Bojtor István alpolgármester, hogy addig örüljenek, míg gyerekek... Miközben sok fiatal életében nem adottak az alapvető feltételek: a gondoskodás, a szeretet. Közös felelősségünk az, hogy minden lehetségest, és talán a lehetetlent is meg kell próbálni a gyermekek jövőjéért.

 

Unicef képzés, unicef, Orosháza, 20180309

 

Hozzáfűzte, büszke arra, hogy Orosházán kiemelt figyelmet kapnak a fiatalok: támogatják az elképzeléseiket, jól működik a gyerekeket ellátó rendszer, a város vezetése pedig minden támogatást megad ahhoz, hogy az örömteli gyermekkor feltételei mindenkinek adottak legyenek.

Továbbá törekszünk arra,

folytatta, hogy minden korosztályt megszólítsunk, azonfelül nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy tudatosítsuk a gyerekekben a jogaikat, és összefogással igyekszünk még inkább gyerekbaráttá tenni a várost.

 

Unicef: orosháza gyernekbarát település, unicef, Orosháza, 20180309