Csaknem négyszer annyian regisztráltak a külképviseleteken szavazásra, mint az előző parlamenti választás előtt – erről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt péntek este az M1 aktuális csatornán. A határon túliak közül 359 ezren regisztráltak, és a levélcsomagokat szeretnék nekik a jövő hét végéig kiküldeni, ezért azt javasolta, hogy akik még nem regisztráltak, ne várjanak ezzel a március 24-i időpontig.

A határon túli választók március 24-ig regisztrálhatnak az április 8-i országgyűlési választásra, a külképviseleti szavazáshoz pedig március 31. a bejelentkezés határideje - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Arról is beszélt, hogy a mostani szavazáson jelenleg átlagosan 20-23 induló várható egy választókerületben, a legtöbben Hajdúszoboszlón lehetnek, ott 53-an szerepelnek a nyilvántartásban. Úgy fogalmazott: "el nem tudjuk képzelni, mekkora szavazólap lesz" ott, mert 31-32 név volt a legtöbb az előző választáson, és az a felsorolás is "méteres" volt.

Kitért arra: hasonló méretű szavazólap lehet a pártlisták esetében is, ahol 33 párt van versenyben, míg 2014-ben 18 volt. A jelöltek a választás kezdetéig léphetnek vissza.