Alighanem a világ számos pontján fekete betűs ünnep volt 2013 szeptemberének eleje, mobilos fronton legalábbis mindenképp: viszonylag hosszú után valósággá vált, amiről korábban már évek óta pletykáltak, a Microsofthoz került a telefonozásban később megfáradt és emiatt zuhanórepülésbe kezdett Nokia, és azzal együtt a valaha volt egyik legnépszerűbb mobilgyártó összes fontos eleme.

Ezért is volt akkora hangja visszatérésüknek, pláne, hogy a deal aprós betűs részében foglaltak szerint két és fél évig el is voltak tiltva a telefongyártástól. Ekkora kényszerpihenő és az érezhető népszerűségvesztés után a Nokia azonban mégis úgy döntött: újra pályára áll.

Az első igazi sikert az újragondolt 3310-es bejelentése, majd piacra dobása hozta, de 2017 utolsó negyedévével kapcsolatos jelentések szerint a cég okostelefonjai iránt is jelentős érdeklődés mutatkozott. Annyira, hogy a Nokia feltámasztására létrehozott finn cég, a HMD Global jó néhány ismertebb vállalatot is maga mögé utasított, köztük a Sony-t, a Lenovót, de még az Asust is. Miközben a HMD maga a piac 6. legnagyobb szereplőjévé lépett elő.

A HMD-vezető Florian Seiche nemrég egy interjúban tett merész kijelentéseket. A vezérigazgató azt mondta, ismét az egyik piacvezető márkává szeretnének válni a következő 3-5 éven belül. A HMD, tette hozzá Seiche, 15 piacon már most is benne van a top 5-ben, jövőbeni terveik azonban ennél is grandiózusabbak: globális szintű letámadásba kezdenének, olyan játékosokkal is összecsapva, mint az Apple vagy a Samsung, és persze a kínai óriásnak számító Huawei.

CNet tudósításából kiolvashatók szerint a vállalat mindezt szélesebb árkategóriájú telefonjaival kívánja véghez vinni, első lépésként a már sikeresen meghódított piacokon, többek között az indonéz, az indiai, valamint az európai térségben. Szép eredmény lenne ez attól a gyártótól, amelyiket néhány éve még temették, és semmilyen jele nem volt annak, hogy valamikor még látni fogunk új Nokia telefonokat. Hát, csodák márpedig vannak.

Érdekességként jegyezzük meg, hogy 5-6 éve sokan csak legyintettek, amikor egy a legtöbbek számára akkor teljesen ismeretlen, egzotikus névvel rendelkező telefongyártó vezetője azt mondta, pár éven belül ők lesznek a világ második legnagyobb okostelefon-gyártói. A céget úgy hívják: Huawei. A világ második legnagyobb okostelefon-gyártója.

Forrás: hvg.hu