Az IDEA intézet másképpen mér, mint általában a magyarországi közvéleménykutatók általában, így nehéz megmondani, mennyire pontosak az eredményeik. Ők ugyanis a úgynevezett közösségi média alapú kérdőív segítségével próbálják ábrázolni, milyen a politikai közhangulat most az országban. A február végén készült kutatásuk minden esetre azt mutatja, hogy januárhoz képest csökkent a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága mind a teljes népesség körében. Az IDEA a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelmet követő napokban mért – derül ki az atv.hu összefoglalójából.

Az intézet úgy látja, amíg egy hónappal ezelőtt a kormánypártok a teljes népesség körében 33, a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon álltak, addig februárban támogatottságuk az előző csoportban 31-re, míg az utóbbiban 36 százalékra esett vissza.

Ami az ellenzéket illeti, azt állapították meg, hogy a Jobbik viszont ebből nem tudott egyelőre nagyot szakítani, a teljes népesség körében a januárihoz hasonlóan 14 százalékon áll, míg a biztos szavazó pártválasztók körében a 3,1 százalékos hibahatáron belüli, jelen esetben 2 százalékos növekedést mutat: Vonáék támogatottsága a januári 17 százalékról 19-re emelkedett.

A Demokratikus Koalíciót náluk továbbra a teljes népesség 8 százaléka támogatja, míg a biztos szavazó pártválasztóknál az egy hónappal ezelőtt mért 12 százalék után 13 százalékon áll. Ha stimmelnek a mérések, az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága a teljes lakosság körében nem változott a januárihoz képest (8 százalék), ugyanakkor a biztos szavazó pártválasztóknak a januári 10 százalékához képest február végén 13 százaléka támogatná.

Az LMP-t – hasonlóan a januári eredményekhez – a teljes népesség 5 százaléka támogatja. Az ökopártot február végén a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka választaná a januári 6 százalékhoz képest.

Csökkent viszont a támogatottsága az Együttnek, míg a Momentumé nem változott, mindkét párt elég messze van az 5 százaléktólA kutatás szerint a  választók leginkább az egészségügyet tekintik annak a területnek, amelyet a pártválasztásnál a legfontosabbnak ítélnek.

Forrás: hvg.hu