(Még a rendezvény előtt: Dr. Takács Árpád: miért álltok ott hátul?, szólt a még álló sajtómunkásokhoz; dolgoznak szegények, Zalai Mihály.)

 

Sajtóreggeli 2018 - lehoczky péter, sajtóreggeli, Békéscsaba, 20180312
Gazsó János, Zentai és Lehoczky Péter(ek) képalkotók
és Mitykó Roberta sajtóreferens (galéria)

 

Dr. Krizsán Anett,

a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, ez az első alkalom, hogy a szabad sajtó napját a két intézmény közösen ünnepeli.

Dr. Takács Árpád tegeződve szólította meg a megjelenteket, hiszen közel két évtizede ő is a közélet egyik kulcsfigurája.

 

Sajtóreggeli 2018 - dr. takács árpád és zalai mihály, sajtóreggeli, Békéscsaba, 20180312
Dr. Krizsán Anett, dr. Rákóczi Attila főigazgató, dr. Takács Árpád, Zalai Mihály
és Tolnai Péter, a megyei önkormányzat alelnöke (galéria)

 

Jóval korábban azt beszéltük Zalai elnök úrral, folytatta, hogy "szúrjunk ki jól a sajtósokkal": nem kétszer, külön-külön, hanem csak egyszer csinálunk sajtóreggelit – ezzel hangsúlyozva, hogy az elmúlt egy évben egy újfajta együttműködést valósítottunk meg: közösen gondolkodunk

számos témakörben.

Azt követően elmondta, 2016-ban a járáshivataloknak, kormányablakoknak, kirendeltségeknek, kormányhivatalnak összesen 850 ezer ügyfele volt; tavaly már 1 millió 45 ezer ügyféllel foglalkoztak.

Hozzáfűzte, ezeknek az ügyeknek 0.5 százaléka került fel másodfokra, annak is csak a nagyon elenyésző része ment a közigazgatási bíróságra, amelynek nyolcvanvalahány százalékát meg is nyertek, ami azt jelenti, hogy jó szakmai munkát végeznek.

És az volt a legfontosabb célom az volt az elmúlt esztendőben, húzta alá, hogy a kormányhivatal szakmai alapokon működjön, ne legyen a politika kereszttüzében, hanem konkrétan a tényleges küldetését töltse be: az ügyfelekkel foglalkozzon, akik olykor észre se vegyék, hogy létezünk.

 

Sajtóreggeli 2018 - opauszki zoltán, hatala bogi és varga diána, sajtóreggeli, Békéscsaba, 20180312
Opauszki Zoltán ügyvezető, Varga Diána szerkesztő
és Bali-Hatala Boglárka főszerkesztő - a Békéscsabai Médiacentrumtól (fotók)

 

Zalai Mihály elöljáróban a sajtómunkás kifejezést tartotta degradálónak (pedig be hányszor szólítanak meg így bennünket a sajtóreferenssé avanzsált ex-kollégák – ST.). Szerinte szerkesztő(k) kifejezése sokkal korrektebb.

Elmondta, három éve még csak három sajtóval volt együttműködésük, amely jelenleg 49-re duzzadt. Cél, hogy minél több ember fogyaszthasson megyei híreket.

Az elmúlt két évben azt tapasztalom, állította, hogy egyre kevésbé hihetők az országos vagy nemzetközi orgánumok. Nagyon sokszor már magát a hírt sem hisszük el, mert azt vélelmezzük, hogy valami sanda szándék áll a cikk megfogalmazása mögött, míg azt érezzük, egyre pontosabbak a kistelepülési, városi és megyei sajtótermékek.

Az olvasók hitelt adnak, folytatta, amit Ti leírtok/a rádióban és televízióban bemutattatok; mert a helyi híreket azonnal le lehet ellenőrizni. Ezért is fontos, hogy élő kapcsolat legyen köztünk.

 

Sajtóreggeli 2018 - dr. ignácz mihály, nyári attila, sajtóreggeli, Békéscsaba, 20180312
Balázs Évi és Nyári Attila, az A-TEAM munkatrsai, Tolnai Péter
és dr. Ignácz Mihály, a hír6.hu tulajdonosa

 

(Odaülünk közétek, nehogy úgy tűnjön, itt a lakodalmi asztalnál foglalunk helyet, mondta Zalai Mihály, amikor kihunytak a fények, megálltak a felvevők.)