Az Európai Bizottság az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot hozott létre, amely kedden kezdeni meg munkáját – jelentette be a brüsszeli testület.

A tájékoztatás szerint a tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatti fogyasztói aggályok indokolták, és az bizottsági és azon kívüli szakértők hálózata lesz. Feladata, hogy az élelmiszercsalással és az élelmiszer-minőségi kérdésekkel kapcsolatban naprakész ismeretekkel lássa el az uniós döntéshozókat és a tagállami hatóságokat.

A tudásközpont össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket, egyebek mellett az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát. Riasztási és információs rendszerként fog működni élelmiszercsalás esetén. Össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és az uniós bizottság információs rendszereit, egyebek mellett az egyes élelmiszer-ipari termékek összetételét tartalmazó adatbázisokat.

Feladatai közé fog tartozni továbbá, hogy hírleveleket, interaktív térképeket, adatbázisokat és rendszeres jelentéseket készítsen, és hogy ezeket az információkat közzétegye - közölte az uniós bizottság.

A kettős élelmiszer-minőséggel kapcsolatos vita egy évvel ezelőtt lángolt fel, amikor több közép-kelet-európai kormány – köztük a magyar – kampányt indított. A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából nálunk több kiadvány is készült bizonyítandó, hogy a nálunk kapott termékek minősége nem olyan jó, mint az ausztriai boltok polcain található ugyanolyan áruké. A kormányok az Európai Uniótól vártak lépéseket emiatt, erre válasz a tudásközpont, amely azt a problémát is megoldhatja, hogy a magyarországi vizsgálatok nem feleltek meg az élelmiszervizsgálatok alapvető szabályainak.

Forrás: hvg.hu