Újabb iskolai lövöldözés rázta meg csaknem a fél világot február 14-én: egy floridai intézmény egyik volt diákja, Nikolas Cruz 17 ember életét oltotta ki egy AR-15-ös gépkarabéllyal, amihez a The New York Times egyik vonatkozó cikke szerint Floridában például kifejezetten könnyebben lehet hozzájutni, mint máshol egy pisztolyhoz.

Trump később mégis az erőszakos jelenetet is tartalmazó videójátékokat kezdte okolni a történtek miatt, újfent elhessegetve azt, hogy legalább számításba vegye a fegyverkezési törvény esetleges szigorítását. Az elnök ezután a kabinet több politikusával együtt találkozót sürgetett a játékipar kulcsszereplőivel, hogy a Trump által tényként kezelteket egy formális összejövetel során is az érintettek elé tárja. Annak ellenére is, hogy az elmúlt években zajlott kutatások semmiféle kapcsolatot nem találtak a valóban életben elkövetett agresszív tettek és a durvább videójátékokban zajló események között.

Az Engadget emlékeztet, bár az amerikai pszichológusok társasága, az APA (American Psychological Association) egy 2013-as felülvizsgálata során talált valamit, a tanulmányt később számos szakértő visszautasította, arra hivatkozva, hogy a módszertan hibás, és túlságosan elfogult. A nyilvánosságra hozott „eredmények” ellen később több mint kétszáz pszichológus, médiatudós és kriminológus tiltakozott, mondván, a statisztikai adatok egyáltalán nem támasztják alá a társaság által publikáltakat.

Trump mindezt figyelmen kívül hagyva, néhány nappal ezelőtt mégis megtartotta a találkozót, ahol a The Verge tudósítása szerint meglehetősen bizarr dolgok történtek. Az elhangzottakat illetően nem sokat tudni, de a kiszivárgott információk alapján annyi biztos, hogy Trump egy videójátékokból összevágott YouTube-videóval igyekezett bizonyítani igazát. A felvétel több olyan részletet is tartalmaz, amely – nem túl meglepő mód – erőszakos jeleneteket villant fel. A lista egyébként így fest:

  • Call of Duty: Black Ops
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Dead by Daylight
  • Fallout 4
  • Sniper Elite 4
  • The Evil Within

Trump az ezekből a játékokból kivett pillanatokat gyúrta egy másfél perces felvétellé, amit aztán a Fehér Ház YouTube-csatornájára is kitettek.

A találkozóról úgy tudni, körülbelül egy óráig tartott, a tárgyalás pedig a videójátékok szigorúbb életkori korlátozásaira is kitért. Hogy utóbbi pontosan mire vonatkozott, nem tudni. Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy a megbeszélést hamarosan újabb meeting követi.

Forrás: hvg.hu