A kiállítás teljes címe: Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei, avagy a „Magyar géniuszok”. A tablókra 330 olyan jeles tudós került fel, akik jelentősen hozzájárultak a világ fejlődéséhez. Természetesen ott van köztük dr. Szentgyörgyi Albert is, aki egyedüli Magyarországon élő tudósként lett Nóbel-díjas. A lista az esetleges javaslatok alapján a jövőben tovább bővíthető.

Magyar géniuszok kiállítás, Magyar Géniuszok kiállítás Szarvason, Szarvas
A kiállítást már az első napon sokan megtekintették. Fotók: Lipták Judit

Mivel a tárlatot éppen a szabadság ünnepének előestéjén nyitották meg, ezért Szenes János újságíró, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke beszédében éppen olyan tudósokat emelt ki, akik valamilyen módon kötődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz. Köztük van például Görgey Artúr, akiről talán kevesen tudják, hogy kiváló vegyész is volt, vagy Veress Sándor, a szabadságharc emigrációban élő krónikása, aki egyben az első romániai vasútvonal tervezője is volt.

Magyar géniuszok kiállítás, Magyar Géniuszok kiállítás Szarvason, Dr. Gál Erzsébet, Szarvas
Dr. Gál Erzsébet
A kiállítás anyagát összeállító dr. Pálfi György üdvözletét dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány elnöke hozta el Szarvasra, mivel a 90 esztendős professzor nem tudott eljönni. Mint megtudtuk, dr. Pálfi György erősen kötődik Békés megyéhez, harminc éven át dolgozott a kétegyházi szakmunkásképző intézetben, ő tette az intézményt nemzetközi hírűvé. Itteni évei alatt kezdte el gyűjteni a magyar géniuszokról szóló anyagokat. Dr. Gál Erzsébet a magyar tudósok nagyságát kiemelve hangsúlyozta: a Panama-, a Szuezi- és a Korinthoszi-csatornát is magyarok tervezték.

A kiállítás rendezőit és a megjelent vendégeket a Cervinus Teátrum Margócsy-termében Szarvas polgármestere, Babák Mihály is köszöntötte. Hangsúlyozta: „Mi magyarok sokra vagyunk képesek, van mire büszkének lennünk. – Ez nem gőg, hanem realitás.” Kiemelte, hogy Szarvason is nagyon sok jeles személyiség tevékenykedett, például Tessedik Sámuel és Benka Gyula.

Dr. Bór Ferenc, Dr. Bór Ferenc, Szarvas
Dr. Boór Ferenc
Dr. Boór Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének tudományos munkatársa hangsúlyozta, hogy a kiállítás úgy van szerkesztve, hogy annak üzenete mindenkihez, idősekhez és fiatalokhoz is eljusson, azonban elsősorban a jövő nemzedékének szól. Szarvas a vándorkiállítás 22. helyszíne, s az itteni székhelyű Aquarius67 Alapítványt bízták meg azzal, hogy az anyag további, délkelet-magyarországi útját egyengesse.  Dr. Boór Ferenc az erről szóló dokumentumot a rendezvényen átadta Uhljár Zitának, az alapítvány elnökének.Uhljár Zita, Uhljár Zita, Szarvas
Uhljár Zita

Uhljár Zita elmondta: Szarvason március 31-ig látható a tárlat. Arra biztatnak minden, a városban és térségében dolgozó pedagógust, hogy hozzák el az általános és középiskolás diákokat.

A cél, hogy felébredhessen a fiatalokban, miért érdemes tenni, tanulni, dolgozni, hogy büszke magyarrá válhassanak. Azok között, akik megtekintik a kiállítást és helyes válaszokat adnak a hozzá kapcsolódó feladatlap kérdéseire, értékes ajándékokat (történelmi és irodalmi tárgyú kiadványokat, kerámiákat, szarvasi ajándéktárgyakat) sorsolnak ki.

A tárlat további megjelentetésére várják a délkelet-magyarországi intézmények, szervezetek érdeklődését,  jelentkezését az aquarius67z@gmail.com email-címen illetve a +36-30-7373-283-as telefonszámon.

Magyar géniuszok kiállítás, Magyar Géniuszok kiállítás Szarvason, Szarvas
Magyar géniuszok kiállítás, Magyar Géniuszok kiállítás Szarvason, Szarvas
Magyar géniuszok kiállítás, Magyar Géniuszok kiállítás Szarvason, Szarvas