(A rendezvénnyel szimultán, a Körös-parton a Petőfi-emléktúra zajlott, az Alföldi Turista Egyesület szervezésében.)

A március 15-ei programfolyamot, az intézményben a Városi Ifjúsági Fúvószenekar muzsikája nyitotta meg, amelyet ökomenikus istentisztelet követett.

Március 15. - dankó Béla, március 15, Mezőberény, 20180315
Dankó Béla (galéria)
Dankó Béla országgyűlési képviselő

beszédében aláhúzta, nekünk, magyaroknak, itt a Kárpát-medencében, minden egyes lépés próbatétel, és minden egyes útelágazás pedig élet-halál harcot jelentetett történelmünk során. Mint mindenért, a függetlenségünkért is nagy árat fizettünk, hiszen alig akadt korszak, amely ne kért volna tőlünk áldozatot szabadságunkért.

A 19. századi nagy európai forradalmi hulláma egyedül nálunk, folytatta, hazánkban érett szabadságharccá; nem felejthetjük el, hogy 170 évvel ezelőtt, akárcsak ma, a nagyhatalmak a saját érdekeik szerint igyekeztek átrendezni Európa térképét. Ma, 2018-ban ugyanezt az Európát, kívülről, fizikai határain messze túlról érik a jövőjét alakító hatások.

Hozzáfűzte, 2010-ben, a számunkra felkínált segélycsomagok és banki ajánlatok helyett, ismét egymás keze, és Petőfi kokárdája után nyúltunk. Ezzel a döntéssel pedig nem egy új, ismeretlen útra, hanem a márciusi ifjak és a reformkor útjára léptünk ismét. Persze ma is vannak, akárcsak '48-ban, akiknek ez nem tetszik, akik szerint nem egymás, hanem a határainkon tobzódott

tömegek kezét kellene megfognunk.

Március 15. - Szemerédi Bernadett és Nagy Róbert, március 15, Mezőberény, 20180315
Nagy Róbert és Szemerédi Bernadett
(képek)
Megjegyezte, akik ma menekültkén jelennek meg, nem akarnak és tradícióik miatt nem is tudnának a mi Európánkért, még kevésbé a mi keresztény elveinkért sem dolgozni, sem küzdeni. Mi elsőként vállaltuk fel, hogy ezt kimondva, biztonságossá tesszük a határainkat – megvédve a magyar családokat és velük együtt Európát is.

Voltak korszakok, amelyek nagy és fontos döntésekről szólnak, amikor választanunk kell, hogy melyik történelmi úton lépünk tovább. 2018 ismét egy ilyen esztendő lesz Magyarország életében. Védjük meg hát a sikereinket, eredményeinket, a jelent, melyre hittel, bizalommal tekintett egykor a '48-as nemzedék. Előtte tisztelegve hajtok ma itt fejet, Mezőberényben, zárta szavait Dankó Béla.

Azt követően Szemerédi Bernadett és Nagy Róbert rövid, ám lélegzetelállító műsora következett. Majdan Szekeres Józsefné alpolgármestertől és Siklósi István polgármestertől

városi elismerést kapott:

Március 15. - siklósi istván és guti ambrus, március 15, Mezőberény, 20180315
Siklósi István és Guti Ambrus (fotók)
- Bokorné Tóth Gabriella – Mezőberény Neveléséért, Oktatásáért

- Kajlik Péter – Mezőberény Sportjáért

- Guti Ambrus – Mezőberény Egészségügyéért, Szociális ellátásáért

- Nefelejcs Óvoda – Mezőberény Kultúrájáért, Nemzetiségi Kultúrájáért

- Kolozsi József – Mezőberény vállalkozója

(Továbbá fellépett a Berényi Népdalkör, valamint a Berény Táncegyüttes.)

A program végén, két helyszínen (az intézmény melletti Petőfi-szobornál, illetve a Petőfi-emlékműnél – az utóbbit a Baráti Egylet Mezőberényért, azaz a BEM szervezte) koszorúkat, szalagokat, virágokat helyeztek el a tisztelők.

Közben egy kicsit esett, egyszóval az időjárás némileg rímelt a 170 évvel ezelőttihez.

 

Március 15. - nefelejcs ovisok, március 15, Mezőberény, 20180315
A Nefelejcs ovisok