Az uniós támogatással megvalósuló programban a KMNPI mellett magyar részről a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, román részről pedig a nagyváradi Don Orione Alapítvány vesz részt. A teljes bekerülési költség – ahogyan azt dr. Tirják Lászlótól, a KMNPI igazgatójától a sajtótájékoztatón megtudtuk – 1,12 millió euró, azaz több mint 346 millió forint. Ennek mintegy 60 százalékát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság használhatja fel különböző fejlesztésekre.

KMNP sajtótáj., KMNP sajtótáj., Szarvas
A sajtótájékoztató résztevői (balról): Mihai Fecheta, a Don Orione Alapítvány elnöke, Miheller Péter, az alapítvány igazgatója, Szikszai Csaba, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője, valamint dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Fotó: Lipták Judit

Első hallásra talán furcsa lehet, hogy miként kerül a képbe a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK). Nos, erre Szikszai Csaba, a kamara osztályvezetője adott magyarázatot. Mint mondta, fontos céljuk, hogy a szakképzésben résztvevő diákokat környezettudatosságra neveljék. A vállalkozásokat is erre ösztönzik, ugyanis meggyőződésük, hogy napjainkban már csak a környezettudatos cégek lehetnek sikeresek, versenyképesek. A BMKIK pénzügyi szempontból kis szerepet kap a projektben, ugyanakkor fontos szerepet vállal annak népszerűsítésében, különböző kiállítások és konferenciák keretében.

KMNPI sajttáj., KMNPI sajttáj., Szarvas
A román partner, azaz a Don Orione Alapítvány a Körösök romániai oldalán, Révsonkolyos térségében egy turistaparkot hoz létre – tudtuk meg Mihai Fechetától, az alapítvány elnökétől. Ezen kívül építenek egy oktatási célokat szolgáló menedékházat és kialakítanak egy tematikus útvonalat. Céljuk, hogy a gyermekeket, fiatalokat kivigyék a természetbe (például táborok keretében), s ezáltal a természet tiszteletére neveljék őket.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban megvalósuló fejlesztések ezúttal elsősorban az ártéri területeket érintik – hangsúlyozta Bánfi Péter, a KMNPI Természetmegőrzési és Pályázatkezelési Osztályának vezetője. A cél az, hogy ezeken a helyeken legeltetés segítségével fenntartsák az ideális állapotot. Összesen 167 hektáron fejlesztik a legeltetési infrastruktúrát, 56 hektáron pedig gyalogakác-mentesítést végeznek majd, speciális gépi erővel. Az eltérő legeltetési gyakorlatok összehasonlítása céljából kutatásokat végeznek a határ mindkét oldalán.

A projekt további fontos célja, hogy a természeti értékeket megfelelő színvonalon mutassák be a nagyközönségnek – mondta Lestyan-Goda Judit, a KMNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője. Ennek érdekében a Hármas-Körös Bikazugi-kiságánál felépítenek egy többfunkciós közösségi épületet; kialakítanak egy sétautat, melynek segítségével vízi úton is meg lehet majd közelíteni a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot. Létrehoznak továbbá egy tíz állomásból álló, interaktív tanösvényt, amely szintén oktatási, környezeti nevelési célokat szolgál majd a jövőben.