A mai nap az ígértek betartásának a napja,

kezdte köszöntőjét dr. Takács Árpád, hisz tavaly február 16-án azt mondtam, hogy a ciklus a végére (április 8.) valamennyi szakmai kamarával együttműködési megállapodást kötünk. Hatot céloztunk meg, és az orvosi épp a hatodik; Békés megyének nagyon fontos az egészségügyi helyzete.

A kormánymegbízott mindehhez hozzáfűzte, épp a múlt héten mutatták be Gyulán a Közös érték az egészség című programot, amely az elkövetkezendő időszakban mind a 75 megyei településre eljut. A tervezet többek között magába foglalja a prevenciót, a szűrést, a tudatos étkezést, sportolást és a többit – a program partnerei nemcsak az önkormányzatok, a civil szervezetek, hanem a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete is.

 

Dr. vincze gábor, dr. takács árpád és dr. kovács józsef, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180321
Dr. Vincze Gábor, dr. Takács Árpád és dr. Kovács József

 

Továbbá nagyon fontos, húzta alá, hogy a megállapodásban rögzített feladatként szerepel az információáramlás, a közös szakmai fórumok a kamarákkal, a konferenciák és egyéb szakmai tevékenységek megszervezése, amelyek mind a kormány szakmapolitikáját juttatja érvényre.

Nagyon jól tudjuk,

hogy az egészségügy meghatározza az emberek életminőségét, várható élettartamát és a mindennapi közérzetét, mondta Dr. Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Hozzátette, nagyon sok külföldön élő, tevékenykedő honfitársunk hazajön, mert itt sokkal könnyebben, jó minőségben jutnak hozzá az egészségügyi ellátásokhoz.

Ezért érezzük, folytatta, hogy fontos stratégiai szerepe van a kormánynak a mindennapokban az egészségügyben dolgozók megtartásában. Noha Békés megyében orvosokat nem képezhetünk, de például ösztöndíjakkal számos támogatással segíthetjük az ide visszatérő fiatalok letelepedését.

 

Herczeg tamás, dr. vincze gábor, dr. takács árpád és dr. kovács józsef, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180321
Herczeg Tamás, Dr. Vincze Gábor, dr. Takács Árpád és dr. Kovács József

 

Megjegyezte, az elmúlt két évben, évente 1-1 százezer forinttal nőtt a szakorvosok fizetése, amely egyre inkább a nyugati bérszínvonalhoz közeledik, miközben itt az élet olcsóbb, ezáltal hosszútávon egyre több orvost megtarthatunk.

Továbbá beszélt a rezidensek támogatásáról (akiket albérlet-támogatással és plusz béremeléssel segítenek).

S ha valaki számára a kezdetekkor vonzóvá tesszük itt az életet, jelentette ki, akkor nagy esélyünk van arra, hogy

szakorvosként is itt tartsuk őket.

Elmondta, Békés megyében az eddigiek során hatalmasat tett az infrastruktúra fejlődéséhez dr. Kovács József országgyűlési képviselő – általa mind a békéscsabai, mind a gyulai kórház, a rendelőintézetek országos színvonalúvá nőtték ki magukat.

Aláhúzta, fontos a kisebb falvak egészségügyi ellátása, a megüresedése házi orvosi állása betöltetése: számos kórházi kolléga kiköltözött a kisebb településekre – szakmai és anyagi feltételek biztosítása mellett.

 

Dr. vincze gábor, dr. takács árpád, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180321

 

Azt követően Dr. Vincze Gábor és dr. Takács Árpád megkötötte az együttműködési megállapodást.

Dr. Kovács József,

Békés megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, Magyarország kormányának az egyik célkitűzése az volt, hogy a szerencsétlen és kedvezőtlen demográfiai trendet meg kell fordítani. Az utóbbi években 1,3-ről 1,5-re már emelkedett a termelékenységi ráta.

Herczeg Tamás, a békéscsabai önkormányzat szociális tanácsnoka szerit az ilyen együttműködések nem rövid-, hanem közép- és hosszútávon gyümölcsöt hozhatnak. Elsősorban preventív szempontból fontos, hogy ilyen szerződések létrejönnek, hiszen nem elsősorban gyógyítani kell, hanem az egészségállapotunk megőrzése az elsődleges, vallotta.

 

Együttműködési megállapodás a kormányhivatal és az orvosi kamara között, kormányhivatal, Békéscsaba, 20180321