Mindenkitől szimplán azt kérdeztem, lát-e esélyt az ellenzéki összefogásban? (Pofátlanul a tegeződési formát választottam.)

Bod tamás - együtt, bod tamás, 20180322
Bod Tamás
Bod Tamás
(Együtt 4. ev., országgyűlési képviselőjelöltje):

BT: Látok. Látok. Az Együtt már jó két éve azt vallja, hogy a 106 egyéni választókerületben koordinált indulás kell: a legesélyesebb jelölt álljon szembe a Fidesz, vagy adott esetben a Jobbik jelöltjével, egyébként pedig mindenki induljon a saját pártlistáján.

Akár a Jobbikkal is összefognátok?
BT: Az adott körzetekben taktikai összefogás lehet velük, de egy nagy, átfogó megállapodás biztos, hogy nem, ugyanis a két párt túl sokban tér el – mind világnézetileg, mind programügyileg egymástól, hogy valami nagy-nagy összeborulás megtörténjen.

Mi továbbra is a Jobbikot egy szélsőjobboldali pártnak tartjuk, amelynek mindenféle cukisodás ellenére vannak vad hajtásai. Az pedig nem mentség, hogy szélsőséges programjukat a Fidesz részben megvalósítja/megvalósította... Ez inkább azt jelenti, hogy hazánkban ma két szélsőjobboldali párt van.

Soka azt mondják, hogyha összefogva nyer az ellenzék, a kormányalakítást követően nagy marakodás lesz a koncért.
BT: Ez egy álfélelem, hogy jaj, majd nem lesz kormányzás... Ma nincs kormányzás, hiszen egy rablópárt működteti az országot! És attól félni, hogy ennél sokkal rosszabb jön, az dőreség. A kormány miért nem az eredményeivel kampányol, hogy rendbe tette az egészségügyet, oktatást, rendbe hozta az utakat és érdemben tett a szegénység ellen? Hanem riogat és gyűlöletet kelt.

Takács Péter (az LMP megyei elnöke):

Takács péter, takács péter, Békéscsaba, 20171125
Takács Péter
TP: Pillanatnyilag nem látok az összefogásra esélyt. Ennek elsősorban az lenne a föltétele, hogy létrejöjjön egy országos megállapodás az ellenzéki pártok között, ami láthatóan nem jött létre.

Kocziha Tünde (a Jobbik 1. sz. vk. képviselőjelöltje):

KT: A jelen pillanatban semmilyen esélyt nem látok az ellenzéki összefogásra. Nyilván én nem szándékozom senkit megkeresni, mivel a legerősebb ellenzéki párt képviselőjelöltje vagyok. Egyébként országosan a Momentum és az LMP több helyütt visszalépett a javunkra.

Amikor elindult a Jobbik néppártosodása, és egyaránt szimpatikussá váltunk a kiábrándult baloldali, illetve a kiábrándult fideszes szavazók körében, akkor nagyon sokan átjöttek hozzánk. Azt tudni kell, hogy ők nagyon érzékenyen reagálnak minden ilyesmire: hiszen nem véletlenül hagyták ott a korábbi pártjaikat.

És ha mi most összeállunk a baloldallal, akkor a leendő szavazók egy része azt fogja mondani, hogy na, akkor el sem megyek szavazni! Ami valljuk be, borzasztó rossz lenne, mivel a kormányváltásra csak úgy van lehetőség, ha bőven 60 százalék felett voksolnak a polgárok. Ellebben az ex-fideszesek is azt mondhatják, hogy ja, ezek lepaktálta a baloldallal, hát akkor inkább mégis a Fideszre szavazok!

Kocziha Tünde, Jobbik, kocziha tünde, Békéscsaba, 20160908
Kocziha Tünde
Annak azonban nagyon örülök, hogy az LMP és a Momentum úgy döntött, hogy nem egy párt javára lépnek vissza, hanem felmérték az adott választókörzetben, hogy ki a legesélyesebb, amit nagyon korrektnek tarok. Azt mondjuk, mindenki nézze meg, hogy az adott vk-ban ki a legesélyesebb, és arra szavazzon: egyéniben ésszel, a listára szívvel.

Te például visszalépnél Nagy-Huszein Tibor javára?
KT: Semmi értelme nem lenne, mert a mi méréseink alapján a DK a 10 százalékot sem ér el; noha 2014-ben Miklós Attila majd 25 százalékot kapott... Ráadásul Nagy-Huszein Tibort itt nem is ismerik.

Miklós Attila (az MSZP békéscsabai szervezetének az elnöke):

MA: Az összefogás már megvalósult!

No?
MA: Az MSZP és a DK összefogott: a megegyezés értelmében, a 106 körzetben nem mindenhol indul az MSZP, és nem mindenhol a DK jelöltje. Az LMP és a Momentum folyamatosan erről beszél. Mi már visszaléptünk... Hova a fafomba lépjünk vissza?

Miklós attila, Miklós Attila, 20180322
Miklós Attila
Jaj, de jó cím lenne: Hova a fafomba lépjünk vissza? A fafért hagytam magam rábeszélni... mi?
(Ezt még Karácsony Gergely mondta decemberben)
MA: Igen-igen, ez is igaz. Nos, lesz ellenzéki összefogás? Nem! Aminek van értelme, az Gulyás Mártonék (Közös Ország Mozgalom) taktikai szavazása. Megmérik, hogy ki a legerősebb jelölt az ellenzéki oldalon. Van-e az adott körzetben egyáltalán annyi ellenzéki szavazó, amely több, mint a Fideszé. S ha igen, akkor azt mondják, hogy gyerekek, listán mindenki arra szavaz, akivel álmodik, de egyéniben támogassuk a legerősebb jelöltet.

Milyen módszert alkalmaznak?
MA: Viszonylag egyszerű, fölhívnak ezer embert. Hogy ezt most miképp lehet publikálni, az egy másik kérdés, mert én a Facebook mindenhatóságában nem hiszek, ugyan jó terep, de ott nagyrészt a saját magad véleményét közlöd a közel azonos érdekeltségű körű ismerőseiddel.

Ezért mondta annak idején Csurka István is, hogy a MIÉP fog nyerni, mert akivel csak beszélt, az mind azt mondta, a MIÉP-re fog szavazni.

MA: Nyilván. A füstös pártirodákban mi már háromszor megnyertük a szavazást.

Kivéve, a valaha szép napokat látott Mozart Kavézóban.
MA: Maradjunk annyiban, hogy nem mindig tudtunk győzni, de olykor többségbe kerültünk.

 

2018-as választási plakát: nagy-huszein és kocziha tünde, választások, Békéscsaba, 20180322