Az átadási és újraszentelési ünnepségen megjelenteket elsőként Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere köszöntötte. Mint mondta, a sírok felújításához a Hadtörténeti Intézet és Múzeum biztosított 3 millió forint támogatást. A munkát egy helyi kőfaragó vállalkozás végezte el.

Katonai temető, szarvasi katonai temető, Szarvas
A most felújított hősi temetőt 1922-ben hozták létre. Fotók: Lipták Judit

– A sírok gondozása, rendben tartása a jövőben a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Székely Mihály Szakképző Iskola, valamint a Rákóczi Szövetség helyi diákszervezetének feladata lesz. Szeretnénk feleleveníteni azt a régi hagyományt, hogy október 6-án fáklyás díszőrség álljon a sírok mellett – hangsúlyozta az alpolgármester.

Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke személyes emlékeit idézte fel abból az időből, amikor diáktársaival együtt igyekeztek szépítgetni az akkoriban igencsak elhanyagolt katonai temetőt.

Katonai temető, szarvasi katonai temető, Szarvas
A mikrofonnál Dankó Béla országgyűlési képviselő, mögötte Hodálik Pál alpolgármester.

A rendezvényen részt vett Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője is. Mint mondta, a felújított temető most már méltó környezetet biztosít az emlékezésre és az emlékeztetésre. Fejet hajthatunk itt a hősök előtt és átérezhetjük a háború borzalmait. Kiemelte annak fontosságát, hogy a hadisírok gondozását éppen a fiatalokra bízták.

Liszi Melinda, a békéscsabai Jókai Színház művésze Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című költeményét szavalta el, majd az egyházak képviselői léptek a mikrofonhoz. A felújított hadisírokat Seidl Ambrus katolikus plébános és Lázár Zsolt evangélikus esperes szentelte újjá.

Katonai temető, szarvasi katonai temető, Szarvas
Balról Seidl Ambrus katolikus plébános, mellette Lázár Zsolt evangélikus esperes.

Nemcsak a sírköveket, hanem a korábban összetört emléktáblát is felújították. Az ünnepség végén az emléktáblánál a város koszorúját Hodálik Pál alpolgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő helyezte el. Ezután a civil szervezetek és magánemberek is letették az emlékezés és a tisztelet virágait.

Katonai temető, szarvasi katonai temető, Szarvas
Az emlékezők egy csoportja.