A Wenckheim Konferenciateremben megtartott megnyitó előtt először egy kis csoporthoz léptem (utólag megtudtam az orosházi Táncsics gimiből érkeztek). Se perc alatt kiderült, a matematikusok bölcsességénél csak a szerénységük a nagyobb – a quartettből egyedül csak a hölgy versenyzőt, Jámbor Krisztinát tudtam megszólítani.

 

Matekverseny a harruckernben: jámbor krisztina, harruckern, Gyula, 20180324
A kép jobb szélén, a hír6.hu fölött: Jámbor Krisztina (galéria)

 

Már egészen kicsi

koromban megtapasztaltam, mesélte, ha egy feladat sikerüli, akkor mindig megnyugszom.

Továbbá elújságolta, a mellette ülő matekos fiúktól eltérően ő épp németes, de mindenképpen pénzügyi pályára szeretne lépni.

 

Matekverseny a harruckernben: Czeglédiné Szappanos Anita, harruckern, Gyula, 20180324
Czeglédiné Szappanos Anita, dr. Hajnal Péter, dr. Szakács Attila
és Marczis György (képek)

 

A versenyre eredendően Békés megyei középiskolások jelentkeztek, mondta Czeglédiné Szappanos Anita, a Harruckern igazgatója, de sokan érkeztek a határon túlról is. Például Zentáról (Délvidék), Tornaljáról (Felvidék), Szatmárnémetiből, valamint Kisvárdáról, a Bessenyei György Gimnáziumból is. (Idén 127 fő jelentkezett, ez az utóbbi évek rekordja.)

Matekverseny a harruckernben: kiss lászló, harruckern, Gyula, 20180324
Amikor Kiss (László) tanár úr
nagy dolgokat vázol fel
Azt követően a köszöntőjében elmondta, az ő generációja a Hajnal Imre által megírt matematikai könyvből érettségizett, és büszkén megvallotta, a kiváló kötet minden bizonnyal hozzásegített a jeles eredményéhez. Hozzátette, nagy öröm, hogy a rendezvényre a szerző fia, dr. Hajnal Péter is megjelent.

Dr. Szakács Attila, a Szent István Egyetem pedagógusa rövid beszédében először is feltette, a ma már, a főleg általa rongyosra hallgatott, kardinális kérdést:

mire kell ez a matematika?

Majd nyomban meg is válaszolta, a mai élet elképzelhetetlen lenne nélküle... az informatika egy kétszáz évvel ezelőtti eredménynek köszönheti a létét; azonfelül vannak olyan területek, ahol legalább 400 esztendővel ezelőtt elért tételt hasznosítanak.

Útravalóként kifejtette, a matematikus nem az élvezeteket halmozza, hanem élvezi a halmazokat.

Marczis György, a békéscsabai Andrássy gimnázium tanara, és egyben a rendezvény moderátora ismertette, amíg a gyerekek a feladatok megoldásával foglalkoznak (az Új oktatási épület tantermeiben), addig a Weinkcheim teremben számos szakmai előadás folyik a nemcsak pedagógusok részére.

 

Matekverseny a harruckernben, harruckern, Gyula, 20180324
Hamarost rajt lesz... (galéria)

 

Az eredményhirdetés 14 órakor lesz.
(De ezt még 13.06-kor tettem fel, s mint tudjuk, az idő cseppfolyós, csak a matematika örök.)