Egy kisváros színpadán három egymást követő napon műsorra tűzni egy XVIII. századi klasszikus drámát – nos, ez igencsak merész vállalkozásnak tűnhet. Még akkor is, ha mindez fellazított, zenével fűszerezett formában történik. A szarvasi Cervinus Teátrum tehát nem kis feladatra vállalkozott. A nézők száma és véleménye azonban őket igazolta.

Ármány és szerelem, Cervinus Teátrum, Foto by Baksi, Ármány és szerelem, Szarvas
A tragikus végű szerelmi történet két főszereplője: Timkó János (Ferdinánd) és Erdélyi Tímea (Lujza). Fotó: Baksi.

Szpisjak család Kondorosról (Zsolt, felesége Andrea, lányuk Nadin és fiuk Domán):

- Nem vagyunk nagy színházba járók, a Cervinus Teátrumba először jöttünk. Pontosabban a gyerekek voltak korábban az iskolájukkal a „Valahol Európában” bemutatóján. Az Ármány és szerelem ebben a zenés formában szerintünk nagyon jó volt. Sokkal könnyebben befogadható így, mintha csak a szöveg lett volna. Az első felvonás úgy elszállt, hogy észre sem vettük. A második kicsit hosszabbra nyúlt, de élveztük. A lányunk a végén meg is könnyezte a szerelmesek tragédiáját.

Ármány és szerelem, Cervinus Teátrum, Foto by Baksi, Ármány és szerelem, Szarvas
A Lady szerepében Dósa Zsuzsát láthattuk. Fotó: Baksi

Bődi János és felesége és Marika, Szarvas:

- Az elmúlt évben a Cervinus Teátrum minden bemutatóján itt voltunk. Igényes darabokat tűztek műsorra, s az előadások magas színvonalúak voltak. Jó ötletnek tartjuk, hogy minden alkalommal jelentős szerepet kap a zene. Úgy tűnik, ez a módszer bevált, mert még egy ilyen klasszikus darabra is három napon át be tudták hozni a közönséget. Dósa Zsuzsa nagyon nagyot alakított, s kiválóak voltak a Miller-szülőket megformáló színészek (Mészáros Mihály és Jónás Gabriella) és a többiek is. Talán a technikán lehetne valamit javítani, mert a dalok szövegét gyakran nehezen lehet érteni, elnyomja a zene.

Ármány és szerelem, Cervinus Teátrum, Foto by Baksi, Ármány és szerelem, Szarvas
Lujza és édesapja, akit Mészáros Mihály alakított. Fotó: Baksi

B. István Szarvas:

- Szerencsések vagyunk, hogy Szarvasnak ilyen színházi társulata van. Mernek sokféle műfajhoz nyúlni, ezzel a közönség különféle rétegeit be tudják vonzani. A szilveszteri kabaréra vagy a Hotel Mentholra például valószínűleg olyanok is eljöttek, akik egyébként nem járnak színházba. A Valahol Európában szintén jó ötlet volt, mert a gyerekszereplőkön keresztül bevonzották a családokat, iskolatársakat, barátokat. Egyszóval szerintem jól csinálják. Ami az Ármány és szerelmet illeti, ez nagyon erős előadás volt. Különösen Timkó János alakított nagyot Ferdinánd szerepében.

Kovács Karina, Szarvas:

- Az én korosztályom (középiskolás vagyok) számára az Ármány és szerelem helyenként régies nyelvezete kicsit nehezen érthető. Ez azonban csak a hosszabb monológokban volt kicsit zavaró, összességében a zenés, könnyedebb feldolgozás nagyon tetszett.

Ármány és szerelem, Cervinus Teátrum, Foto by Baksi, Ármány és szerelem, Szarvas
Balról Von Kalb szerepében Polák Ferenc, jobból a minisztert alakító Nádházy Péter. Fotó: Baksi

T. Ildikó, Budapest:

- Láttam már az Ármány és szerelmet másik színházban is. Az egy klasszikus, feszes feldolgozás volt, ez a szarvasi sokkal könnyedebb, lazább. Annak ellenére, hogy nem vagyok már fiatal (sajnos), nekem ez az előadás sokkal jobban tetszett. Bármennyire is szentségtörésnek tűnhet az, ha valaki keményen hozzányúl a nagy drámaírók műveihez, én mégis azt mondom, meg kell tenni. Ha azt akarják, hogy Shakespeare, Viktor Hugo, Moliere vagy éppen Schiller darabjai ne tűnjenek el az idő süllyesztőjében, vagy ne üresen kongó nézőtér előtt játsszák azokat, akkor bizony bele kell nyúlni a szövegbe, hozzá kell adni a zenét, s mindazt, amit a mai kor megkövetel. Más korban élünk már, mások az emberek, más a közönség. Szóval szerintem a Cervinus Teátrum jól csinálta, remélem, elhozzák Budapestre is!

*

A Cervinus Teátrum április 13-án 19.00 órától ismét műsorra tűzi Schiller: Ármány és szerelem című drámáját. Aki tehát most elmulasztotta, az a következő hónapban megtekintheti. Jegyek a színház honlapján rendelhetők: http://cervinusteatrum.weebly.com/jegyrendeles.html

Fotó: Baksi