A megjelenteket Herczeg Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka köszöntötte. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat a március 15-ei ünnepség keretében adják át már évek óta. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a megyei önkormányzat célja a díjjal az, hogy azon magánszemélyek vagy közösségek tevékenységét ismerjék el, akik Békés megyében az egészségügy, a szociális ágazat, a rendvédelem és a közoktatás területén hosszú ideje - legalább 10 éve - kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek.

Kitüntetés, március 15, békés megyei önkormányzat
Zalai Mihály a kitüntetettekkel

Az ünnepségen kitüntetést vett át Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója a román nemzetiségi identitás megőrzéséért, hosszú évek óta kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységéért. Jász Sándorné öt évtizeden át végzett kimagasló védőnői tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel. Pardi Ildikó rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság megyei baleset-megelőzési bizottságának titkára, a baleset-megelőzési csoport vezetője hosszú időn keresztül végzett példaértékű, kimagasló szakmai munkájáért vehette át a díjat.  Kitüntetést vett át Schneider László, a gyulai mentőállomás vezetője az életmentés, a betegellátás területén hosszú időn keresztül kifejtett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. Sütő Mária Márta, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum vezetője a segítségnyújtás, a szociális ellátás területén végzett magas színvonalú munkájáért kapott elismerést. Békés megye tűzvédelmében teljesített magas színvonalú szakmai szolgálata elismeréseként Zanócz István tűzoltó alezredes, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vett át kitüntetést. Mindig is tűzoltó akart lenni, hivatását 1989 óta végzi. A megemlékezés fényét Nagy Erika és Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház művészei által összeállított ünnepi műsor emelte. A rendezvényen közreműködtek a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei valamint a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.

TOP helyzetjelentés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Békés megyében jelen pillanatban 377 nyertes pályázat kapott támogatói döntést összesen 49,3 milliárd forint értékben, a projektek 69 települést érintenek.

Bemutatkozott Békés megye

A Szerviz Iroda Kft. 25. alkalommal rendezte meg Miskolcon az Észak-magyarországi régió legnagyobb idegenforgalmi kiállítását, a „MENJÜNK VILÁGGÁ...!” UTAZÁSI KIÁLLÍTÁS 2018. MISKOLC rendezvényt az ITC székházban. Az idei külföldi díszvendég Szlovákia, a belföldi díszvendég pedig Kossuth Lajos szülőhelye, Monok volt.

Március utolsó hétvégéjén tartották a XXVIII. Debreceni Utazási Vásárt a Nagyerdei Stadion rendezvénytermében, a Hallban. Az esemény díszvendége Nagyvárad és Biharország volt, kiemelt belföldi úti célként pedig a Mátra-Bükk térség mutatkozott be.

Mindkét kiállításon Békés megye társkiállítókkal volt jelen, az érdeklődők információt kaphattak a megye turisztikai attrakcióiról, szállás- és programkínálatáról. A látogatókat termékkóstolóval várták kiállítóink, békési szilvalekváros papucsot és a viharsarki szörpkülönlegességeket ízlelhettek meg az érdeklődők.

2018. március 23-25. között rendezték meg az I. Hungarikum Pikniket Egerben, a Szépasszonyvölgyben. A rendezvény pénteki, szakmai napján a meghívottak a hungarikumokról, az értéktárakról és ezek turizmushoz való viszonyáról hallhattak előadásokat. A Békés Megyei Értéktár képviseletében a látogatóknak megyei turisztikai kiadványokkal és helyi termékekkel: orosházi búzacsíramáléval, békési szilvalekváros papuccsal, gyulai kolbásszal és Békés megye pálinkájával kedveskedtek kiállítóink.

Békés megye pálinkája 2018-ban is

A Békés Megyei Önkormányzat a 2015-ben elindított Békés megye pálinkája versenyt idén is meghirdette, a megyei kereskedelmi főzdéket invitálták a részvételre. A beküldött minták bírálata hamarosan megtörténik, a Gyulai Pálinkafesztiválon pedig kiderül, ki nyeri a megmérettetést ebben az évben.

A fesztivált idén április 27-30 között tartják a hagyományokhoz híven Gyulán. A programhoz kapcsolódó pálinkaversenyt ebben az évben is meghirdették, mint ahogyan a Békés Megye Pálinkája versenyt is. A korábbi évekhez hasonlóan szakmai zsűri választja majd ki azt a kereskedelmi pálinkafőzde által nevezett italt, amely elnyeri a Békés megye pálinkája címet. A versenyen nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a „Békés megye pálinkája” címet, az ezt tanúsító – a megyei önkormányzat által biztosított - címkét a pálinkásüvegein elhelyezheti. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra – 0,5 dl-es és 2 dl-es kiszerelésben.