A rendezvényre a cég vezetői gazdasági és kereskedelmi partnereiket és a város vezetőit is meghívták. A Liget Welness és Konferencia Hotelben megtartott projektbemutató keretében Csébits Ferenc vezérigazgató mindenekelőtt felidézte a nagymúltú szarvasi cég fejlődésének legfontosabb állomásait. Mint mondta, a jogelőd szövetkezet 1952-ben 17 bátor ember összefogásának eredményeként jött létre. Először csak lakatos munkákat végeztek és kerámia termékeket gyártottak, majd 1970-től megkezdődött a legendás szarvasi kávéfőzők gyártása. Két év múlva, 1972-ben már világítótesteket is gyártottak, majd 1996-ban megkereste őket az IKEA. Azóta ez a svéd kereskedelmi cég vásárolja meg a Szarvason gyártott lámpák döntő többségét.

Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.
A projekt tárgya egy különleges lámpa (felvételünkön), amelyet az avatóünnepség résztvevői a gyárban közelebbről is megismerhettek. Fotó: Lipták Judit

– A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt-nél nem lámpák összeszerelése folyik olyan alkatrészekből, Csébits Ferenc, szarvasi vasipari, Csébits Ferenc, Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
Csébits Ferenc, vezérigazgató
amelyek valahol máshol (például a Távol-Keleten) készültek, hanem itt valódi lámpagyártás zajlik. Mi magunk gyártjuk az összes üveg, fa, fém és műanyag alkatrészt, azaz a komplett lámpákat. Termékeink 70 százaléka exportra készül, így Budapesttől Londonig, New Yorktól Tokióig mindenütt vannak Szarvason készült világítótestek. Egész Európában nincs még egy ilyen nagy kapacitású lámpagyár – hangsúlyozta Csébits Ferenc vezérigazgató.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere kiemelte: hálásak azért, hogy a szombathelyi vállalkozás, amely tíz esztendővel ezelőtt megvásárolta az akkor hanyatlóban lévő vasiparit, felvirágoztatta, s a város egyik legnagyobb adófizetőjévé tette azt. Mint mondta, meghonosítottak itt egy dunántúli szellemet, s lehetőséget teremtettek arra, hogy a magasan képzett fiatal szakemberek is megfelelő állást találjanak.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője örömmel nyugtázta, hogy a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. ismét régi fényében tündökölhet.

Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
A szalagátvágás pillanata. Balról Babák Mihály, Szarvas polgármestere, középen Csébits Ferenc, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója, jobbról Dankó Béla országgyűlési képviselő. Fotó: Lipták Judit

A Liget Welness és Konferencia Hotelben megtartott ünnepség után a résztvevők a Csabai út 2. szám alatti lámpagyárba látogattak, ahol részleteiben is megismerhették az új technológiákat. Az IKEA PS 2014 elnevezésű, 2 milliárd forint bekerülési költségű projektből eddig 1,7 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. Az első ütemben megtörtént a régi lámpaüzem átalakítása, felújítása (4000 négyzetméteres gyártócsarnok), a gépek beszerzése és felszerszámozása, új munkásokat vettek fel és megkezdődött a kisszériás gyártás. A második ütemben – melynek most a végéhez közelednek –, már elindították a tömeggyártási folyamatokat. A teljes termékcsalád tömeggyártása azonban még a jövő feladata.

Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
Dolgozók egy csoportja a gyártósornál.

Az új technológia (komplex automatizálás és részben robotizálás) keretében egyebek mellett a fröccsöntőben 29 új fröccsöntőgépet állítottak munkába, megvalósították a robotos, futószalagos elszedést. Új lakkozósort és vákuum fénygőzölő kabint alakítottak ki. A minőségfejlesztésre is áldoztak, egyebek mellett új mérőeszközöket vásároltak. A fejlesztés az IKEA részére gyártott PS 2014 termékcsaládot érinti. Gyakorlatilag olyan gömb alakú lámpákról van szó, amelyeket 40 alkatrészből állítanak össze és kétféle méretben gyártanak.

Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., Szarvas
A gyártási folyamatban mindenkinek fontos szerep jut.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt-nél jelenleg 450-en dolgoznak, közülük 120-at már a most zajló projekt keretében alkalmaztak. További 50 ember felvételét tervezik, ehhez saját képzésekkel is hozzájárulnak. Lámpákból idén 2 millió darabot gyártanak, a legendás kávéfőzőkből pedig 130 ezer darab kerül a boltokba.

Mint megtudtuk, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. tervei között további beruházások is szerepelnek, amelyek elsősorban a városközpontban lévő üzemrészleg fejlesztését célozzák majd.