Török Gábor úgy látja, a "konzervatív" megközelítés szerint – amely a korábban ismert adatokon, logikákon, mechanizmusokon, ráción alapul – nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ne szerezzen legalább abszolút többséget. A folyamatok, a változások, a dinamika, a közhangulat alakulása, a "megérzés" azonban inkább a meglepetés irányába mutat.

A számok azt mutatják szerinte, hogy a Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv a szűk abszolút többség, és akár még a kétharmad közelébe sem lehetetlen kerülniük. A közvetett elemekből, a levegőben érezhető változásokból kiindulva azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerül.

A Fidesz listás eredménye véleménye szerint a 2014-es környékén alakulhat, ő pedig a részvétel függvényében 40-45 százalék közé, 100 fideszes mandátumra várja a kormánypárt eredményét. "Ha 40 alá kerül, az már komoly meglepetés lenne, de talán az sem elképzelhetetlen." Hozzátette ugyanakkor, hogy a feltételek más irányú változtatásával akár a Medián becslése is valósággá válhat, azaz akár a 142 mandátumos, minden eddiginél nagyobb többség létrejöhet.

Forrás:  hvg.hu