Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405
Ennyi csoda és szépség együtt
Az egyik szemem sírt, a másik zokogott, amikor a Panoráma Hotelbe belépve annyi gyönyörű és láthatóan finom pálinkával találtam magam szembe, és ráébredtem, hogy autóval érkeztem, így ezek a csodálatos nedűk számomra e pillanatban elérhetetlenek.

Persze ez a rendezvény nem is a pálinkák fogyasztásáról szólt, hanem egy szakavatott mustráról, amely során döntés születik, hogy a beküldött itókák közül melyik-melyik érdemli ki, hogy a Gyulai Pálinkafesztiválon nagydíjat kaphasson, és az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválján átvehesse a jól kiérdemelt jutalmat.

Ahogy beléptem az ajtón, rögtön egy ismerősbe botlottam, ugyanis Nagy Laci, akivel Szeghalmon évekig együtt rúgtuk a bőrt a kispályás bajnokságon, a Panoráma Hotel munkatársaként egy tálcányi karcsú pohárban vitte pálinka mintákat a 24 tagú zsűri elé. Amint megtudtam, az idén 850 minta érkezett be a versenyre, rögtön belegondoltam, hogy hány kört kell még megtenniük az elkövetkező két napban, amíg a zsűrizés és a mustra folyik.

Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405
A feladat komoly, a mennyiség nagy
A zsűri tagjai komoly feladat előtt állnak a minősítés során, hiszen – mint egyiküktől megtudtam -, egy nap alatt nagyjából száz mintáról kell döntést hozniuk. A munka komolyságát az is mutatta, hogy még a sajtó jelenlétében is csendben és nagy koncentrációval végezték a munkájukat, és vitték fel folyamatosan a számítógépre a döntésük eredményét.

Amint alkalmam nyílt, meg is kérdeztem a zsűri elnökét, Lovassy Györgyöt, hogyan zajlik a minősítés folyamata, és hogyan születik meg a végső döntés. Lovassy György nem véletlenül lehet a zsűri elnöke, hiszen amellett, hogy okleveles élelmiszeripari mérnök és pálinka sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, valamint a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője is.

Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405
Én csak nézem, hogy mi munkát végeznek
A zsűri elnökétől megtudhattam, hogy a beérkezett pálinkák és párlatok először egy úgynevezett versenysorszámot kapnak, és a minősítés során csak ez alapján a szám alapján lehet majd beazonosítani. Egy adott mintát első körben öt fő bírál el: két normál bíráló, akik megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, hogy érzékelhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere, valamint megvizsgálják az ital textúráját és az összbenyomást is. Nekik három perc áll az ítélet meghozatalára.

Mellettük két gyorsbíráló is találkozik a mintákkal, akik egy perc alatt hoznak döntést, mintha valódi fogyasztóként találkoznának a pálinkával, és ötödikként egy zsűritag szárazpróbát is végez, aki az ital állagát és kinézetét vizsgálja. Ha az öt döntéshozóból négy azonos eredményre jut, és nincs két pontnál nagyobb eltérés a minősítésben, akkor megszületik a döntés, és a pálinka bronz, ezüst vagy arany minősítést kap. Ha nincs konszenzus, akkor az ital az úgynevezett csúcs zsűri elé kerül, aki meghozza a végső ítéletet.

Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405
A pálinkák még kóstolás előtt
Az arany minősítést kapott italok egy újabb bírálat alá kerülnek, ahol megszerezhetik a champion minősítést is. A champion minősítésű pálinkák közül kerül majd ki egy újabb zsűrizés után az a pálinka mind a kereskedelmi, mind a bérfőzetett, mind a magánfőzésű italok kategóriájában a Gyulai Pálinkafesztivál nagydíjas terméke a már említett kategóriákban.

Nem egyszerű tehát a dolog. A benevezett pálinkák tehát jó néhány próbán átesnek, míg megszerezhetik a végső minősítésüket, és akár 2018. április 28-án Gyulán, kereskedelmi kategóriában a Városháza dísztermében, míg bérfőzőként vagy magánfőzőként a fesztivál színpadán átvehesse a nagydíjat is.

Csak hogy bepillantást nyerhessünk a verseny nagyságába, idén a bérfőzetők és magánfőzők versenyére 641 minta érkezett be Magyarország minden részéről, sőt külhonból is. A kereskedelmi főzők versenyében 22 vállalkozás mérette meg magát összesen 209 mintával. Akárhogy is nézzük, ez így együtt 850 minta.

Brillante pálinka és párlat verseny, gyulai pálinkafesztivál, Brillante - 2018 Pálinka és Párlat Verseny, Békéscsaba, 20180405
Most dől el a minősítés
Fogyasztóként számomra ez felfoghatatlan mennyiség. Főleg hogy csak fogvacogtató hidegben ismerkedek közelebbről ezzel a nemes és már hungarikumnak tekinthető itókával, és természetesen disznótorokban, amelynek a pálinka kötelező eleme, mint találkozó pálinka, szúrópálinka, mosópálinka, bontópálinka, kolbász és hurkatöltő pálinka és töpörtyűkeverő pálinka. Persze a disznótorokban korántsem sommelier módjára viseltetik az emberfia a pálinka iránt, csak  tolja be az orra alá. És a minőség is inkább csak másnap derül ki, hogy van-e másnap, vagy nincs másnap. Itt viszont nagyon komoly szakmai vizsgálat alá kerültek a beküldött minták.

Bízzunk benne, hogy – mint ahogy erre a versenyre is jóval többen neveztek be, mint tavaly -, a Gyulai Pálinkafesztivál is még nagyobb látogatottságot kap, mint az előző évben, és még inkább hírét viszi megyénknek és szűkebb pátriánknak.

Úgy legyen! Ha ihattam volna a pálinkákból, akkor még azt is mondanám: egészségünkre!