A csütörtök délelőtti eseményen dr. Mészáros János az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára kiemelte, az elmúlt évek infrastruktúra fejlesztése után az Orosházi Kórház folyamatosan indult az uniós és állami pályázatokon műszerek és egyéb eszközök beszerzésére, aminek meglett az eredménye.

– Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017-ben lehetővé tette, hogy egy kormányhatározatban megadott összegből egy saját tulajdonú, 32 szeletes CT berendezést szerezzen be a kórház. Ez a 180 millió forintos, hazai forrásból finanszírozott pályázat azt a célt szolgálja, hogy ne közreműködővel, hanem saját eszközzel, saját jogon tudja a kórház a betegeknek a legmagasabb szintű diagnosztikai ellátást nyújtani – fogalmazott Mészáros János, majd gratulált a kórház szakmai stábjának a sikeres pályázatokhoz.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az Orosházi Kórház fejlesztése, stabilizálása Dél-Békés és Békés megye egészének érdeke. Simonka György kiemelte, az elmúlt években a térség közös összefogása és összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy a kórház fejlődése töretlen legyen. Hangsúlyozta, komplex rendszerben gondolkodtak, így a térség településein több milliárd forintos egészségügyi fejlesztések voltak az elmúlt években. Megújult több háziorvosi rendelő, szakrendelő, mentőállomásokat újítottak fel és újat építettek, új mentőautók érkeztek a térségbe.

– Mindennek alapját az biztosította, hogy ilyen modern kórház tudott létrejönni Orosházán, ahová folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb műszerek, eszközök. És miután a kórház fejlődik, érkeznek a tapasztalt és a fiatal orvosok is. Ez mind szükséges, hogy meglegyen a körzet egészségügyi biztonsága és jövőképet tudjunk biztosítani – fogalmazott a képviselő.

Orosháza polgármestere kiemelte, nagy öröm egy városvezetőnek, amikor arról beszélhet, hogyan fejlődik a település, amit képvisel.

– A fejlődést mutatja, hogy ismét a mi kórházunkba érkezik olyan eszköz, aminek segítségével életeket menthetünk és pontosabb diagnózist állíthat fel az orvos. A több százmilliós nyertes pályázatokból is látszik, hogy a kormányzat támogat minket – fogalmazott Dávid Zoltán, majd kifejtette, a kórház a továbbiakban is számíthat a város támogatására.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-Alföldi Területi Igazgatóság igazgatója kiemelte, az itt dolgozóknak nagyon komoly munkája van abban, hogy a pályázatok nyertek.
– Ezeknek a háttérmunkáknak nincsen napi gyümölcse. Sokszor hónapokig, évekig tart, míg egy ilyen bejelentést megtehetünk. Azt kívánom, hogy a továbbiakban is végezze mindenki kitartóan a munkáját, és akkor hasonló eredmények születnek – fogalmazott dr. Horpácsy Balázs.

A nyertes pályázatokat az Orosházi Kórház főigazgatója ismertette. Dr. Duray Gergő elmondta, az öt pályázattal összesen 936 millió forintos, vissza nem térítendő fejlesztés valósul meg Orosházán.

– Az elmúlt években sok infrastrukturális beruházás valósult már meg, de most van két olyan pályázat, amiből az orvosokat és a szakdolgozókat tudjuk támogatni, ezzel is megbecsülve Őket – jelentette be a főigazgató.

A betegellátás általános biztonságát javító fejlesztésekre 199 millió 668 ezer 134 forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből beszerzünk egy betegazonosító rendszert, amivel jobban ellenőrizhető az ellátási folyamat, csökkennek a kockázatok és a munkaterhek. Emellett 2018 október végéig több mint 200 olyan eszközt vásárolunk, ami a dolgozók és a betegek személyes higiéniáját javítja majd.

A Humánerőforrás fejlesztése című pályázaton 149 millió 982 ezer 830 forintot nyertünk intézményi létszámbővítésre, intézményen belül új munkakörben történő foglalkoztatásra, mobil teamek létrehozására, és többletteljesítményt nyújtók foglalkoztatására.

A Képzési Programok az Egészségügyi Ágazat Adatszolgáltatás-fejlesztése Érdekében elnevezésű pályázatra 276 millió 349 ezer 207 forint érkezett. Ebből olyan át- és továbbképzések valósulhatnak meg orvosi és szakdolgozói szinten, amelyek országosan is hiányszakmának minősülnek. Ezzel javítani tudjuk az egészségügyi ellátás minőségét, a hozzáférhetőséget, hosszú távon pedig hozzájárulunk a magyar lakosság egészségi állapotának javításához.

A negyedi pályázat összegéből hamarosan napelemek kerülnek a kórház épületeire. A fotovoltaikus rendszer kiépítésére 130 millió 123 ezer 968 forintot nyertünk. Ezzel éves szinten több millió forintos megtakarítást érünk majd el az áramszámlán.

A sajtótájékoztató végén a Hand in Scan higiéniai cég képviselője, Tóth Árpád egy olyan műszert is bemutatott, ami hamarosan nálunk is megtalálható lesz. A magyar fejlesztésű Semmelweis scanner nevű műszer a kéz higiéniáját méri. Egy UV anyagot tartalmazó fertőtlenítő szerrel kell bekenni a kezet, majd mindkét kézfejet be kell helyezni a műszerbe, amely leszkenneli és pirossal jelzi, hol nem volt tökéletes a fertőtlenítés.