A szarvasi vetítést egy közönségtalálkozó előzte meg, melynek keretében Szilvássy Orsolya beszélgetett Hartay Csabával. Szerkesztőségünk munkatársa pedig a bemutató után kérte őt egy rövid interjúra.

Hartay Csaba, hartay csaba, Szarvas
Hartay Csaba civilben saját családi gazdaságukban (tehenészet) dolgozik. Második regényének címe is erre utal: Nem boci! Fotó: Bach Máté

- A Lerepül a hülye fejetek egy önéletrajzi regény, s egyben korrajz is: a saját (szarvasi és szeghalmi) középiskolás éveidet idézi fel, s egyúttal visszarepíti az olvasót az 1990-es évekbe. Milyen volt most a mozivászonról viszontlátni a művedet?

Hartay Csaba, hartay csaba, Szarvas
– Kicsit kettős érzés van bennem. Annak nem örülök, hogy a filmbe bekerült a narkó, mert a füvezés a mi tinédzserkorunkban még szóba sem jött, így természetesen a könyvben sem szerepelt ilyesmi. Cigiztünk, buliztunk, időnként piáltunk, de kábítószernek a közelébe sem jutottunk. A rendező szerint viszont így jobban eladható a téma a mai fiatalok számára. Azt is elismerem, hogy a film sok szempontból viszont talán hozzátett a regényhez, érdekesebbé, színesebbé tette.

– A film csak egy epizód a regényedből.

– Igen, a „Március madárfüttyös kezdetén” című fejezetet dolgozza fel. Ez egyetlen éjszaka története, amikor két diáktársammal együtt kiszöktünk a szeghalmi középiskolai kollégiumból, hogy egy vendéglátó egységben múlassuk az időt. A rövidfilmben a regény más részeiből is van néhány apró momentum, s belekerült az a vers is, amelyet 18 éves koromban írtam egy 15 éves lánynak.

– Termékeny szerző vagy: eddig nyolc önálló versesköteted és három regényed jelent meg. Most éppen min dolgozol, miiből lehet esetleg a következő film?

– Gyerekkori történeteimet vetem papírra, tehát a középiskolás korszak után most még egy kicsit visszább nyúltam az időben. Tulajdonképpen egy novellafüzért írok, amelyben az általános iskolás éveimet idézem fel.

Hartay Csaba, hartay csaba, Szarvas
Verseiben, prózáiban gyakran megjelenik a hazai táj, egyik verseskötete például a "Nyúlzug' címet viseli, harmadik regényének címe pedig: Holtág. Fotó: Bach Máté

– Meg is jelentek már valahol ezek a gyerekkori témájú novellák?

– Igen, több helyen is: a Bárkában, az Élet és Irodalomban, a Vasárnapi Hírek kulturális mellékletében és néhány internetes irodalmi portálon. A novellafüzér nemsokára könyv alakban is napvilágot lát az Athenaeum Kiadó gondozásában. A könyv munkacíme, ami tehát még nem biztos, hogy végleges: Nem öltünk meg senkit!

– Ötletesek a címválasztásaid…

- Igyekszem felkelteni az érdeklődést.

*

A Békés Megyei Príma Díjat is kiérdemelte

Hartay Csaba első költeménye (Sárkányfűben) 1997-ben jelent meg nyomtatásban. Verseit, novelláit azóta rendszeresen olvashatjuk egyebek között a Bárka, az Élet és Irodalom, az Alföld, az Új Forrás és az Irodalmi Jelen hasábjain. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Munkásságát 2006-ban Körösök Gyöngye-díjjal, 2010-ben Bárka-díjjal, 2015-ben Szarvas Város Kulturális Életéért Díjjal ismerték el. 2015-ben Békés Megyei Príma Díjat kapott, 2017-ben pedig átvehette a Szarvasért Alapítvány díját.