Mindkétszer egy-egy százforintost dobott be az automatába.

S miután tisztában volt vele, hogy az érméért kapott idő (26 perc) fele is bőségesen elég a benti sorban álláshoz, így mindkét alkalommal visszakért egy ötvenest.

Csak épp nem kapott.

Először kajánul mosolyogva elhúzta jobb szája szélét, de a következő alkalommal már lényegesen harapósabb lett a történéstől.

Ez nyilván már másoknak is feltűnt, jegyzi meg, de nem érti, miért nem lehet beállítani a parkolóórákat?

Ez a komoly zsuga!, vallja.

 

Parkolóóra - munkácsy utca, parkoló automata, Békéscsaba, 20180409
Munkácsy utca; balról a Békés Megyei Hírlap ex-épülete, mellete a posta

 

***

A feltett problémával kapcsolatban megkerestük a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. ügyfélszolgálatát, a városi parkoló zónák üzemeltetőjét, akiktől az válaszolt kaptuk:

Békéscsabán a parkolóautomaták mindegyike alkalmas érme visszaadásra. Technikai okok miatt - mint minden más modernebb vagy régebbi, érmével működő automata - a visszaadásra rendelkezésre álló érme mennyisége véges. Az automaták három címletű - 5, 10 és 20 forintos - érmét tudnak visszaadni. A problémát az okozza, hogy nagyobb forgalmú parkolókban a leggyakoribb bedobott érme 100 és 200 forintos. Amennyiben túl sokan kérnek ezekből vissza, mivel kevesebb időt szeretnének parkolni, akkor egy idő után elfogy a visszaadásra szolgáló érme. Ugyanis ezt az úgynevezett visszaadó érme tubust a bedobott 5-10-20 forintos érmékből tartja szinten az automata, nem külsőleg töltjük be. Nagy forgalom esetén ez a "tubus" a nap folyamán többször is leürülhet illetve feltöltődhet.

Fontos megjegyezni, hogy ha a visszaadó kiürül, az automata minden esetben jelzi, hogy nem tud visszaadni, és ha a jegykiadó gomb másodszori megnyomásával ezt az ügyfél elfogadja, az automata kiadja jegyet, a vissza nem adott összeget "túlfizetés" címén a jegyre rávezeti.

A túlfizetést az autós leparkolhatja, az adott zónában megfelelő tarifa szerint, kizárólag olyan módon, hogy az adott parkolóban - vagy az azzal megegyező tarifájú más parkolóban a jegyének lejárta után tovább tartózkodik. A túlfizetés pénzben nem kérhető vissza, mivel azt az automata értelemszerűen bevételnek könyveli el.

Javasoljuk ügyfeleinknek, hogy ha rendszeresen parkolnak, a lehetőségekhez képest gondoskodjanak kisebb címletű érmékről. Illetve, mivel Békéscsabán több éve elérhető az egyre népszerűbb mobilparkolás, kényelmesen megvehetik parkolójegyeiket! Ennek módjáról munkaidőben (8:00-16:00) szívesen adnak munkatársaink bővebb felvilágosítást a 06-66-445-542 telefonszámon vagy a www.nemzetimobilfizetes.hu internetes oldalon.

Cégünk a Békéscsabán található 51 darab automatát 2001 óta rendszeresen karbantartja, az ingyenesen hívható 06-80-62-88-88 telefonszámra bejelentett meghibásodásokat szinte azonnal elhárítja. Ennek köszönhetően a viszonylag régi eszközpark relatíve jó állapotban van jelenleg is.