A hibát az erős szél és a nagymennyiségű csapadék okozta, ami ónos eső formájában ráfagyott a vezetékekre, oszlopokra. A katasztrófához elég volt csak egy „gyenge láncszem”, hiszen egyetlen oszlop kidőlése képes volt magával sodorni egész oszlopsorokat. Dévaványa három irányból kapja az áramszolgáltatást: Mezőtúr, Túrkeve és Füzesgyarmat felől. Az említett éjszaka folyamán mind a három szakaszon többszörös vezetékszakadások és oszloptörések történtek. Az oszlopok többsége elsősorban mezőgazdasági területeken helyezkedik el, amelyek a belvízgondok miatt szinte megközelíthetetlenek voltak.

Forrás: e.on
Az E-on szakemberei napokon keresztül erőn felül, több műszakban próbálták a hibát elhárítani. A városban az internet és telefonszolgáltatás már 11 óra körül helyreállt, könnyítve a védekezést. A Békés Megyei Kormányhivatal és a Katasztrófavédelemi Igazgatóság munkatársaival egyeztetve és segítségükkel a legrosszabbra készülve a hivatal munkatársaival együtt több mint egy tucat nagyteljesítményű aggregátort kutattak fel és szállítattak a városba a megye különböző pontjairól, hogy a fűtés nélkül maradt közintézményeket ellássák. Igyekeztek úgy tervezni, hogy minden közintézmény (óvoda, bölcsőde, idősek otthona, napközi konyha) aggregátort kapjon, de nem feledkeztek meg azokról sem, akik nem az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények által voltak érintettek (iskolák, gyermekotthon, szociális intézmény). Az áramszolgáltatás a városban hétfőn 0:30 körül jött vissza.

Valánszki Róbert polgármester ezúton is szeretné megköszönni a védekezésben szerepet vállaló szakembereknek, kollégáinak, az intézményekben dolgozóknak, illetve azoknak a dévaványai szakembereknek és segítőknek a munkáját, akik vasárnapjukat feláldozva dolgoztak azért, hogy másoknak segíteni tudjanak. És nem utolsó sorban szeretné köszönetét kifejezni a lakosoknak a higgadt és fegyelmezett hozzáállásért, mellyel mindannyian könnyebben elviselték az áramszünetet.

Azóta a belvíz okoz nagyobb gondot: folyamatos kapcsolatban vannak a vízügyi igazgatóság munkatársaival a helyzet megoldása érdekében. A Körös és a Berettyó folyók magas vízállása miatt gravitálva nem, csak szivattyúzva tudják üríteni a vízelvezető csatornákat.