Szerdai közleményében a NAK azt javasolja az érintetteknek, hogy egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, a gyorsabb ügyintézés érdekében pedig vigyék magukkal őstermelői vagy kamarai kártyájukat.

Hozzátették, hogy a közös őstermelői kártyák tulajdonosai csak egyenként, a saját kérelmük ügyében intézkedhetnek, az agrártámogatás igénylőinek pedig személyes ügyintézést javasolnak.

Utóbbi esetben a családtagok helyett csak meghatalmazással, a NAK portáljáról letölthető, kitöltött és aláírt MH1 nyilatkozattal lehet eljárni - írták.

A tapasztalatok szerint a NAK falugazdászai eddig az évi 180 ezer egységes kérelem 70 százalékánál működtek közre és csaknem ezermilliárd forint támogatás lehívását segítették. Az idei benyújtási időszak múlt kedden kezdődött, a kérelmeket május 15-ig lehet támogatáscsökkentés nélkül beadni.

Támogatás és kifizetés 44 jogcímre kérhető, de többnél változtak az előírások, ezért érdemes a falugazdászokhoz fordulni vagy megtekinteni a NAK honlapján közzétett tájékoztatókat - áll a közleményben.