A Körös-parti városban 2012 óta hagyomány a Költészet-napi versmaraton. Szenes János és Csasztvan András ötlete alapján az országban elsőként itt rendeztek 24 órás versmondást. Azóta a rendezvény időtartama lecsökkent ugyan (8-9 órára), de a lelkesedés megmaradt.

Versmaraton, versmaraton Szarvason
Valamennyi szarvasi általános iskola diákjai bekapcsolódtak a versmondásba. Klasszikusok és kortárs költők művei is elhangzottak. Fotók: Lipták Judit

Amint azt Baginé Tóth Erikától, a Városi Könyvtár vezetőjétől megtudtuk, idén csaknem 160-an jelentkeztek, hogy elmondják kedvenc versüket.

Baginé Tóth Erika, Baginé Tóth Erika, Szarvas
Baginé Tóth Erika

– Nagy örömünkre szolgál, hogy mind a négy helyi általános iskola és a két középiskola is népes diákcsapattal nevezett be. A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karáról szintén jönnek hallgatók. Több helyi közösség és civil szervezet is benevezett, köztük a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, Szarvas Város Barátainak köre és a Cervinus Teátrum. Mondtak verset a polgármesteri hivatal dolgozói, a média képviselői és természetesen a könyvtár dolgozói. Sok egyéni jelentkező is volt, köztük többen évek óta rendszeres résztvevői a versmaratonnak, mások most csatlakoztak először – tudtuk meg Baginé Tóth Erikától.

A délelőtti megnyitón Babák Mihály, Szarvas polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. A költőket a magyar nyelv igazi mestereinek nevezte, s hangsúlyozta, hogy a versek boldogabbá teszik az embert, már csak ezért is érdemes olvasni azokat.

A megnyitó után kezdetét vette a versfolyam, melyben a régi klasszikusok mellett kortárs és szarvasi költők versei is elhangzottak. Olyan résztvevő is  akadt, aki saját édesanyja egyik  költeményét tolmácsolta.

Versmaraton, versmaraton Szarvason, Szarvas
A műsorban megzenésített versek is elhangzottak.

Az oktatási intézmények közül elsőként a Fő téri Általános Iskola diákjai léptek a közönség elé. A népes gyerekcsapat igazán változatos, színes versfüzért adott elő.

Mint kiderült, a gyerekek közül sokan rácáfolnak arra az általános elképzelésre, mely szerint a mai fiatalok már nem szívesen forgatnak könyveket. Kendra Tamás, a Fő téri Általános Iskola 8. osztályos diákja ezt így fogalmazta meg:

- A jó könyvek számunkra is fontosak. Egy regénnyel a kezünkben mi is legalább olyan jól ki tudunk kapcsolódni, mintha a tévé, vagy a számítógép előtt ülnénk. Nekem volt olyan időszakom, amikor egy héten át szinte folyamatosan olvastam. A klasszikusoktól a modern irodalomig sok mindent szeretek. Kedvenc versem József Attilától a Mama. Megdöbbentő, hogy milyen szépen le tudta írni, mit és miért tett az édesanyja!

Versmaraton, versmaraton Szarvason, Szarvas
Hárman a verskedvelő gyerekek közül: Romhányi Mercédesz, Kendra Tamás és Lakatos Lehel. Valamennyien a Fő téri Általános Iskola diákjai.

Romhányi Mercédesz még csupán 4. osztályos (szintén a Fő téri iskolában), de már több szavalóversenyen is részt vett. Sőt, egy mesemondó versenyen különdíjas lett, amitől méginkább megnőtt a lelkesedése. Tamáshoz hasonlóan ő is József Attila verseit szereti a legjobban.

S hogy Petőfi Sándor költeményei ma is népszerűek, azt egy 3. osztályos kisdiák, Lakatos Lehel erősítette meg számunkra:

– Petőfi olyan verseket írt, amelyeket könnyű megérteni. A Füstbe ment terv például nagyon szép, de a többi versét is szeretem – mondta Lehel, aki most a versmaratonon mégsem Petőfi-verssel, hanem Weöres Sándor: Sehallselát Dömötör című költeményével örvendeztette meg a közönséget.

A versmaraton üde színfoltja volt Dr. Dósa Zsuzsa (a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója) előadása. A művésznő rendhagyó módon nem lírával készült, hanem Gyarmati Fanni (Radnóti Miklós felesége) naplójából olvasott fel részleteket.

*