A felhasználók számára a legkényelmesebb megoldás valószínűleg az lenne, ha soha egyetlen jelszót sem kellene megjegyezni, mindenhová anlékül lehetne bejelentkezni. Mindezt persze úgy, hogy a felhasználói fiók ugyanolyan védett marad, mint ahogy az elvárható. Éppen ezért a különböző szolgáltatók az elmúlt években igyekeztek ilyen megoldást kifejleszteni, többek értek el eredményeket, de az igazi áttörést az a szabványosított megoldás hozhatja el, amelynek elkészültét most az azonosítással foglalkozó cégeket tömörítő FIDO Alliance, valamint a W3C jelentette be.

Ahitelesítési szabvány a böngészőkbe beépítve valódi egyedi titkosítást kínál minden weboldal számára. A WebAuthn lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármely online szolgáltatáshoz hozzáférjen a felhasználó az asztali gépes böngészőről úgy, hogy ehhez ne kelljen jelszót használni. Helyette a telefonokról már ismerhető ujjlenyomatos azonosítás vagy kamerás arcfelismerés lesz alkalmazható a számítógépezés közben is. Ilyen megoldások már most is léteznek, a mostani szabvány bevezetésével viszont minden online szolgáltató könnyen, egyszerűen, átláthatóbban alkalmazhatja majd ezt weboldalain. A belépéshez a biometrikus adatokon tl egyedi, fizikai USB-kulcsok is használhatók.

A Mozilla Firefox böngészőjében már elérhető az új funkció, a következő néhány hónapban pedig a Google Chrome és a Microsoft Edge fejlesztői is integrálják. Az Apple egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a Safariban is benne lesz-e az újdonság, de az eljárást kidolgzó szakemberek között ott ültek az Apple emberei is.

Forrás: hvg.hu