Hetek óta a Facebook nevétől hangos a netes sajtó, és nem feltétlenül pozitív értelemben. Egyre-másra derülnek ki, hogy milyen adatok kerülhettek ki a Facebookról, a legutóbb például azzal szembesülhettek a felhasználók, hogy akár Messenger-üzeneteikhez is hozzáférhetett külső cég.

Ez már igazi botrány (nem tudni még, mi lesz a vége), és épp az ilyet szeretné elkerülni a jövőben a Facebook egy új hibavadászprogrammal, amelyet csak néhány órával azelőtt hozott nyilvánosságra, hogy sor került Mark Zuckerberg meghallgatására az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtt.

Data Abuse Bounty Progam névre hallgató kezdeményezésben a Facebook azokat a felhasználókat jutalmazná, akik olyan alkalmazásokat találnak a legnagyobb közösségi oldalon, amelyek visszaélnek a felhasználók adataival. A jutalmak 500 dollártól (nagyjából 126 ezer forinttól) indulnak és akár a 40 ezer dollárt (10 millió forintot) is elérhetik, bár a cég megjegyezte, nem maximálják a kifizetendő összeget.

A programban azokat jutalmaznák, akik felfedeznek idáig ismeretlen platformalkalmazásokat, amelyek harmadik félnek adják át a felhasználók adatait, és azokkal bizonyítottan visszaélés történik. A Facebook megvizsgálja a bejelentést, és amennyiben jogosnak találja, lekapcsolja az alkalmazást, figyelmezteti az érintett felhasználókat, és ha szükséges, megkezdi a jogi lépéseket.

A hibavadászprogram részletes leírása itt található.

Forrás: hvg.hu