„Az elnök erkölcstelen, az igazságra és a társadalmi értékekre fittyet hányó személy” – írta Donald Trump amerikai elnökről James Comey volt FBI-igazgató. A jövő héten megjelenő, Felsőbb szintű lojalitás című könyvben a Trump által menesztett Comey azt is hangsúlyozta, hogy az elnököt az egója, és a beosztottjaitól elvárt feltétlen hűség irányítja, s a Trump által elvárt kötelező engedelmesség olyan szintű, mint azokban a maffiacsaládokban, amelyek ellen Comey még fiatal ügyvédként harcolt New Yorkban.

A lojalitás hiánya volt az, amiért Trump végül tavaly menesztette Comeyt. A volt FBI-igazgató azt állítja, az elnök többször is azt követelte tőle, hogy különféle adatokkal támassza alá azokat a cáfolatokat, amelyekkel Trump tagadta állítólagos korábbi szexuális kalandjait. „A teljes lojalitás helyett becsületes hűséget ajánlottam, s egy ideig úgy tűnt, hogy ez kielégíti Trumpot” – írta Comey, aki szerint sokat rontott kettejük viszonyán az is, amikor Comey nemtetszését fejezte ki a miatt, hogy Trump védelmébe vette Vlagyimir Putyin orosz elnököt. „Lehet, hogy Putyin egy gyilkos, de az USA sem teljesen ártatlan” – hangzott Trump egyik tavalyi, sokak által értetlenséggel fogadott kijelentése. „Trump olyan ember, aki sohasem nevet, s az embereket tárgyként vagy célpontként kezeli” – hangsúlyozta Comey.

A könyvet bemutató egyik interjúban még tovább ment, s közölte:

Őszintén szólva sohasem gondoltam volna, hogy ez kijön a számon, de most már tényleg nem tudom, hogy az USA jelenlegi elnöke 2013-ban egymásra pisilt-e prostituáltakkal egy moszkvai szállodában. Lehetséges, hogy így történt, de nem tudom biztosan. Emlékszem sokszor gondolkodtam azon, hogyan érezheti magát egy feleség, ha csak egy százaléknyi esélye van annak, hogy a férje prostituáltakkal pisiszexelt”

– mondta Comey az ABC tévének adott nyilatkozatában. Comey ezzel felmelegítette azokat a tavaly felmerült vádakat, amelyeket egy volt brit kém kezdett Trumpról terjeszteni még az elnökválasztási kampány idején. Az állítólagos tivornyáról az oroszok – legalábbis a kém szerint – videót is készítettek.

Trump és szövetségesei azonnal össztüzet zúdítottak a könyv egyes részleteit még a hivatalos publikálás előtt közzétevő Comeyra. „James Comey egy igazolt hazudozó és kiszivárogtató. Washingtonban majdnem mindenki úgy gondolta, annyira rosszul végezte a munkáját, hogy ki kell rúgni. Olyan adatokat szivárogtatott ki, amiért eljárást kellene indítani ellene, s az eskü alatt tett vallomásában is hazudott.

„Gyenge és mocsok ember, aki nagyon rossz igazgatója volt az FBI-nak”

Forrás: hvg.hu