A Cannes-i Fesztivállal párhuzamosan futó, egyhetes rendezvény ugyan független a nagy testvér hivatalos válogatásától, a meghívás mégis ígéretes, hiszen ennek a programnak a keretében fedezték fel korábban Alejandro González Iñarritut, Ken Loach-ot, François Ozont, Wong Kar Wait vagy Kocsis Ágnest.

Az elsőfilmes Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán - írja az Index. Az Egy nap az első nagyjátékfilmje, amit a Filmalap Inkubátor Programjának keretében forgatott.

A film hiperrealista kísérlet arra, hogy egy nő napját úgy mutassák be, hogy nem hagyják ki belőle azokat az unalmasnak ítélt részleteket, amiket mozifilmekben legfeljebb összevágott montázsokban látni. Főhőse végigrohan a napon, munkába, iskolába, gyerekekért edzésekre - miközben a házassága romokban és a férje végül megcsalja. “Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az érdekesebb történet a háttérben marad” - írja Szilágyi Zsófia.

A főszerepben az a Szamosi Zsófia látható, aki Deák Kristóf Oscar-díjas rövidfilmjének,a Mindenkinek az énektanárát alakította.

Forrás: hvg.hu