Mark Zuckerberg távozását követeli a Facebook több részvényese – írja a Financial Times. A lapnak nyilatkozik Illinois Államkincstárának vezetője, Michael W. Frerichs, aki szerint nem működik már az, hogy a Facebook alapítója a cég elnökeként saját főnöke egyben. Korábban hasonló véleményt fogalmazott meg New York City számvevőszékének az elnöke is, aki szintén független vezetőt szeretne a története legnagyobb válságát élő cég élén.

A szakemberek amiatt aggódnak, hogy a Facebook adatlopási botránya hosszabb távon is negatívan hathat a cég tőzsdei értékére. A Cambridge Analytica-ügy kirobbanása után eltelt két hétben 10 százalékot esett a Facebook részvényeinek az árfolyama, ezt azóta csak részben tudta korrigálni a cég.

A befektetőket az sem hatotta meg, hogy múlt heti kongresszusi meghallgatásán Zuckerberg bocsánatot kért – hiszen arról nem esett szó, hogy a cég változtatna saját irányításán – jegyzi meg a Financial Timesnak az intézményi befektetőket tömörítő szervezet elnöke, aki szerint nagyobb bizalma lenne a részvényeseknek a Facebookban, ha a cég elszámoltathatóbb lenne. Zuckerberg ugyanis nem csupán alapítója és elnök-vezérigazgatója a társaságnak, de a szavazataránya is 60 százalékos a cégben annak ellenére, hogy a részvényeknek csupán 14 százaléka van a kezében.

Zuckerberg ezzel kapcsolatban nemrég a Voxnak csak annyit mondott: a cég „igazán szerencsés”, mert csupán egyetlen többségi részvényes vezetheti.

(Financial Times)

Forrás: hvg.hu