Gyulai Pálinkafesztivál, Gasztronómia, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180417
Barackos sajtótájékoztató a télikertben
Az, hogy a baracknak helye van a konyhában, mindannyiunk számára nyilvánvaló volt a sajtótájékoztató előtt is, de az, hogy ennyiféle formában, ételekben, süteményekben, desszertekben és természetesen – ha már pálinkafesztiválról van szó – éltető nedű formájában is, már sokkal kevésbé volt kézenfekvő.

A tájékoztatót házigazdaként Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő nyitotta meg, aki bevezetőjében elmondta, hogy az idei év a városban a gasztronómia éve, így különösen fontos szerepet kap a város életében a település legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Gyulai Pálinkafesztivál. A fesztivált 19 éve Lovász Sándor indította útjára, amióta pedig Bora Imre a fesztivál igazgatója, a rendezvényt a folyamatos innováció jellemzi, hiszen újabb és újabb kitűnő ötletekkel gazdagítják az esemény palettáját.

Gyulai Pálinkafesztivál, gyulai pálinkafesztivál, Gasztronómia, Gyula, 20180417
Barackos bonbon bomba
Bora Imre fesztiváligazgató elmondta, hogy már a fesztivál előkészületeinek finisében járnak, és ennek egyik állomása az új attrakció, a „Barack a konyhában” elnevezésű program beharangozója, amelyben a gasztronómia különböző területein a pálinkától a finom ételeken át a süteményekig és a barackos bonbonig. A minőséget olyan személyiségek is garantálják, mint a jelenlévő Prohászka Béla mesterszakács és Balogh László mestercukrász. A fesztiváligazgató ezután ismertette tömören a rendezvény programjait, a koncerteket, amelyekben én leginkább az LGT nevére kaptam fel a fejem, de a kísérő programokról is beszélt, többek közt egy konferenciáról is, amely a szórakozni, kikapcsolódni vágyók mellett a szakmát is megszólítja majd. Mindezek után egy fontos bejelentést is tett, miszerint április 29-re, vasárnapra elkészül a „Kárpát-medence Nemzeti Összetartozás Itala”, egy különleges ital, amely a határon belüli és határon kívüli párlatok aromáját egyesíti majd, és ezt a nemes itókát sorszámozott, egyedi palackokba töltve eljuttatják azoknak, akik a Kárpát-medencében élő magyarságért sokat tettek, sokat tesznek.

Gyulai Pálinkafesztivál, gyulai pálinkafesztivál, Gasztronómia, Gyula, 20180417
Egyéb finomságokkal is találkozhattunk, találkozhatunk
Bora Imre ezek után Fabulya Attilának adta át a szót, aki elmondta, milyen különleges élmény, hogy éppen az Almásy-kastélyban képviselheti a rendezvény kapcsán a Báró Harruckern Gyulai Manufaktúrát . Szót ejtett a pálinka 700 éves hazai történetéről is egészen Károly Róbert feleségétől, aki új szintre emelte a pálinka kultúráját hazánkban. Elmondta, hogy a pálinka tekintetében voltak mélypontok és komoly magaslatok is. Ilyen magaslat volt például az, amikor 1851-ben 105 ezer pálinkafőzde működött hazánkban. Nagy örömét fejezte ki, hogy mára ismét magas szintre emelkedett a pálinkafogyasztás kultúrája Magyarországon, és ebben nagy része van a Gyulai Pálinkafesztiválnak is.

Gyulai Pálinkafesztivál, gyulai pálinkafesztivál, Gasztronómia, Gyula, 20180417
Na, mindezekre tényleg lehet koccintani
Prohászka Béla egy költői kérdéssel indított: „Milyen ételekhez illik a barackpálinka?” Aztán nem is volt rest megválaszolni a saját kérdését, kiemelve hidegkonyhák ételeit, a kacsa- és libamájas pástétomot, a gyümölcsleveseket és a különböző főételeket is, majd átadta a szót az általa „desszertkirálynak” nevezett Balogh László mestercukrásznak, aki számos egyéb finomság mellett egy aszalt kajszi bonbont emelt ki mint különlegességet. Nos, én a sajtótájékoztató után betoltam vagy ötöt, és bátran állíthatom, hogy nem mindennapi csemege.

A sajtótájékoztató zárásaként persze nem maradhatott el a koccintás, és az invitálás a feltálalt különlegességek féle. A finomságokat látva egy tizedmásodpercig sem álltam ellen az invitálásnak, és belekóstoltam mind az ételekbe, mind a desszertekbe, és mondhatom, cseppet sem bántam meg.

A kóstolók során persze megint Nagy Laci barátom állt a finomságok mögött, csakúgy, mint a Panoráma Hotelben megrendezett pálinka mustrán, és Prohászka Bélával közösen kínálgatták a szervírozott ételkülönlegességeket. Én nem tudom, hogy mi volt a neve annak, amit behabzsoltam, de hogy finom volt, és jólesett, az tuti.

Mindezek után csak biztatni tudok mindenkit, hogy látogasson ki a Gyulai Pálinkafesztiválra, a „barack évében” kóstolja meg a finom barackpálinkákat, az egyéb párlatokat, az étel- és desszertkülönlegességeket, hallgassa meg a koncerteket, vigye ki családját! Én ott leszek. Az biztos, és az is biztos, hogy oda már nem kocsival megyek.