A darab alapját egy XIX. század végén íródott mese (Gegus Ida: Janó az óriások között) képezi. Ezt a történetet fűzte tovább Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, aki a darab rendezője, valamint díszlet- és jelmeztervezője is egyben.

Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Szarvas
A darab néhány részletét a közelmúltban már bemutatták a budapesti Nemzeti Színházban, a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál nyitógáláján. Fotó: Majnik Zsolt

– Drótos Jankó eltéved a zempléni erdők rengetegében, és az Óriások Földjére keveredik. Befoltozza az óriások főző fazekát. Jutalma viszont a kalitkába zárás. Szorult helyzetéből egy kisegér szabadítja ki. Varázslatos módon hazatér kicsiny falujába, ahol a többiek előtt nem sikerül bemutatnia a csodát, ezért kinevetik – foglalta össze röviden az eredeti mesét Csasztvan András.

Ezt a történetet azonban a rendező oly módon fűzte tovább, hogy lehetősége nyíljon bemutatni a szlovákok által lakott magyar vidékek különböző népszokásait, zenéit, táncait, hagyományait. Drótos Jankó tehát a mese folytatásában bebarangolja a fél országot. Először a Zemplénben jár, ahol egy kiszebábuval éppen a tavaszt köszöntik, majd nyáron a Nyírség felé veszi útját, ahol a tirpákok az aratással és a kenyérsütéssel foglalatoskodnak. Az őszi szüret idején Pest környékén (Ecser, Maglód, Csömör) bukkan fel, télen pedig Szarvason jelenik meg, ahol a Luca-napi kotyolás kellős közepébe toppan. Vándorlása közben természetesen sok minden történik vele: az egykori drótos tótokhoz hasonlóan ő is befoltoz néhány lavórt és fazekat, s persze mézeskalácsot is vesz a kiskőrösi vásárban. Ezt a mézeskalácsot kóstoltatja meg a darab végén ismét felbukkanó kisegérrel, aki ettől gyönyörű menyecskévé változik. S ahogy az már a mesékben lenni szokott, a két fiatal rögtön egymásba is szeret, így lesz kerek a történet.

Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Szarvas
Tavaszköszöntés kiszebábuval a Zemplénben. Fotó: Majnik Zsolt.

A gyermek-közönség figyelmét lekötni természetesen nem könnyű, ezt Csasztvan András is jól tudja.

– Kevés a prózai szöveg, inkább a látvány, a mozgás és a tánc dominál. A színpadon minden pillanatban történik valami érdekes, megpróbáljuk megmozgatni a gyermekek képzelőerejét. S ami még nagyon fontos: az előadás nem hosszú, alig egyórás. Ráadásul komoly meglepetésekre is számíthatnak, amit most még nem szeretnék elárulni – ecsetelte Csasztvan András.

Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Szarvas
Polák Ferenc
Drótos Jankót Polák Ferenc alakítja, akit már számos szerepben láthatott a szarvasi közönség.

– Nagyon megörültem a felkérésnek, mert ez egy olyan szerep, amelyben a színészi, énekesi és táncos tudásomat is megmutathatom. Szívesen játszom gyerek-közönség előtt, mert ők őszintén kimutatják az érzéseiket. A Drótos Jankó azért is közel áll hozzám, mert szeretem ezt a régi világot. Odahaza nálunk a kis felvidéki falvakban még mindig őrzik az ősi hagyományokat. Nagymamám tud kenyeret sütni, s a nagy ünnepeken ma is magára ölti a szlovák népviseletet – nyilatkozta Polák Ferenc.

A színészek mellett a táncosok is fontos szerepet kapnak a darabban. A Tessedik Táncegyüttes tagjai közül ezúttal hét pár lép színpadra. Ifjú Csasztvan Andrástól - aki nemcsak táncol az együttesben, hanem Bakró Erzsébettel, Móricz Bencével, Ökrös Dániellel és Posgay Dórával együtt az utánpótlás nevelésben is fontos szerepet tölt be -, megtudtuk, hogy idén nyáron egy jelentős jubileum megünneplésére készülnek. A Tessedik Táncegyüttes ugyanis alapításának 50 évfordulóját ünnepli. Annak ellenére, hogy a fiatalok ma már nagyon sokféle sportág és egyéb lehetőség közül választhatnak, a néptánc is népszerű. Az utánpótlást biztosító Sköcök együttesben csaknem 300 általános iskolás ismerkedik a néptánc alapjaival – sokan közülük a mindennapos testnevelés órák keretében.

Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Cervinus Teátrum: Drótos Jankó, Szarvas
A Tessedik Táncegyüttes táncospárjai is fontos szerepet kapnak a Drótos Jankóban. Fotó: Majnik Zsolt.

Ami a Drótos Jankó további sorsát illeti, annyi már bizonyos, hogy július 6-án a Városházi Esték keretében láthatja a békéscsabai közönség. Őszre pedig elkészül a darab magyar változata is.

További információk és jegyrendelés a Cervinus Teátrum honlapján: www.cervinusteatrum.hu

A fotókat Majnik Zsolt készítette.