De ki határozza meg/ki mondja meg, hogy egy kutya veszélyes-e, vagy sem?, teszi fel a kérdést.

Én minden nap bringázom

a kisgyerekemmel a belvárosban, folytatja, és azt látom, hogy tele van harci kutyákkal a főutca. Még akkor is ijesztőek, ha pórázon vezetik őket, mert ki tudja, számos hatás mit vált ki belőlük – például egy síró gyerek, vagy egy kisebb eb.

 

Harci kutya, harci kutya, Békéscsaba, 20180423
Kutyuli

 

Olvasónk elmondása szerint tévedés ne essék,

alapvetően semmi baja a kutyákkal, inkább csak az, hogy ilyen lazán kezelik ezt a dolgot, miközben veszélyes állatok.

De ha nincs szabályzat, jelenti ki, akkor én mi jogon megyek oda egy pitbulloshoz, hogy öreg, tegyél már rá szájkosarat! Tudom, egyik gazda sem állatkínzó; ráadásul az ő kutyája okos és ártatlan...

***

Íme, a 41/2010. (II. 26.) kormányrendelet ide passzoló paragrafusa:

17. § (1) Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
(3) * Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

(ITT a teljes rendelet; szörfözz!)