A kora esti településalapítási ünnepély protokollja ezúttal a karzaton kezdődött: remek fanfár-muzsikaszőnyegre egy magyar trikolór és egy orosházi címeres lobogó úszott a templomtérbe.

 

Településalapítás 274, településalapítás, Orosháza, 20180425
(még több kép)

 

Kevés település mondhatja el magáról,

kezdte beszédét Dávid Zoltán, a város első embere, hogy pontos dátumhoz köthető a megalakulása. Ma, április 24-én, Orosháza 274 éves. Április 24-e Szent György napja; egy mágikus nap, amihez számos hiedelem kapcsolódik.

274 esztendeje e bűvös napon érkeztek meg az orosházi pusztába Zombáról elűzött eleinek, folytatta, akik kitartottak hitük és meggyőződésük mellett. Egy árva tölgyfa árnyékéban megfogadták, hogy itt új otthon építenek. S hogy szavukat betartották, azt a mai város és mi bizonyíthatjuk.

 

Településalapítás 274, településalapítás, Orosháza, 20180425
(fotók!)

 

Elmondta, az alapítóatyák/anyák segítségékre volt Harruckern György és fia.

S ahogy eleink, fűzte hozzá, úgy mi is, nem csupán kötelességérzetből, de szülőföldünk, városunk iránti szeretetből arra törekszünk, hogy legjobb tudásunk szerint szolgáljuk az itt élő valamennyi orosházit. Abban nincs kétség, hogy e helységet szeretjük, a javát akarjuk, és ezt csak együtt, közösen, egymást segítve,

a többség akaratát és döntését tiszteletben tartva sikerülhet.

Végül a polgármester azt kívánta a megjelent polgároknak, hogy az ünnepet követő hétköznapokban is tartsák meg hitünket, és munkálkodjanak a városért; boldog születésnapot Orosháza!

 

Dávid zoltán és dr. Alzubi Ali, településalapítás, Orosháza, 20180425
Dávid Zoltán és dr. Alzubi Ali (galéria)


Orosháza Városért elismerést kapott dr. Alzubi Ali sebész és klinikai onkológus, osztályvezető főorvos; Dér István mélyépítő technikus, projektigazgató és Makuláné Gulicska Valéria történelem-földrajz szakos középiskolai tanár, a Táncsics gimnázium igazgatóhelye¬ttese.

Orosháza Város Sportjáért

kitüntető címet vehetett át Dancsó Attila, az Orosházi Női Kézilabda Club elnöke; Csizmadia Imre, aki 2005 óta a Rákóczi Vasas SE elnöke, 2010-től az OMTK-ULE 1913 ügyvezetője, a Békés Megyei Labdarúgó szövetség elnökségének a tagja; Kulik Ferenc ügetőló-tenyésztő és futtató; Szikora Attila, az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület technikai vezetője. Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat kapott a 17 esztendős Szél Anna birkózó.

 

Zalai mihály, településalapítás, Orosháza, 20180425
Zalai Mihály (b2), a megyei önkormányzat elnöke (galéria)

 

A Thék Endre-díj Orosháza Gazdaságáért kitüntető címet kapott Győri András cipészmester. Posztumusz elismerést kapott Kőrösi László, az orosházi síküveggyár tervezője.

Dr. László Elek-díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetést vett át dr. Krajczár István háziorvos, üzemorvos és dr. Soós Tibor radiológus főorvos, háziorvos.

A Mokry Sámuel-díj Orosháza Mezőgazdaságáért elismerést Kiss János agrármérnök tanár és Majsai Zoltán mezőgazdasági vállalkozó kapta.

 

Településalapítás 274, településalapítás, Orosháza, 20180425

 

Orosháza Közszolgálatáért kitüntetést vett át Kovács György János, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának vezetője; Szemenyei Gyöngyi az Orosházi Járási Hivatal Földhivatalának az osztályvezetője; Losonczi István, a református iskola pedagógusa; Tarjánné Kósa Rita, az Egységes Szociális Központ bentlakásos ellátások egységvezetője és Perjés Ferenc, a Városüzemeltetési Zrt. építésze. A településalapítás ünnepségét műsorukkal tették emlékezetessé a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolájának a diákjai.

Azt követően egy közös csoportkép készült a corpus mellett.