A múzeum az Emberi Erőforrás Minisztérium által 370 millió forintos keretösszeggel meghirdetett Kubinyi Ágoston Programra jelentkezett. A maximális, 30 millió forintra pályáznak, további 3 milliót saját bevételükből tennének hozzá a kiállítás kialakításához.

A múzeumot mintegy 200 millió forintból jelenleg is felújítják, átépítik, az új kiállítást új helyszínen, a múzeum impozáns nagytermében, a központi elhelyezésű Múzsák Termében mintegy 220 négyzetméteren alakítanák ki.

Az új tárlattal Munkácsy örökségét modern köntösben tárnák a nyilvánosság elé, eredeti festmények, rajzok, relikviák és fotográfiák mellett korszerű technikai eszközök segítségével mutatnák be a festő életét, műveit, kitekintéssel az adott kor művészetére, képzőművészeti párhuzamokra és kultúrtörténeti érdekességekre. Magyar és angol nyelvű feliratokkal is bővítenék az ismeretközvetítést - olvasható az előterjesztésben.

Az 1951-től Munkácsy Mihály nevét viselő intézmény világviszonylatban is kiemelkedő műtárgyegyüttese a Munkácsy relikvia- és festménygyűjtemény, mely összesen 576 tárgyat, dokumentumot és fotográfiát, tíz festményt és tíz eredeti rajzot számlál.

Alapját azok a relikviák alkotják, amelyeket a világhírű festő özvegye hagyományozott a múzeumra és amelyek az 1930-as évek elején érkeztek meg Békéscsabára.