Sárréti Hökkentők Csökmőn, Sárréti Hökkentők kabaréest, Csökmő, 20180426
Osztályfőnöki óra Hökkentő módra
Talán tudathasadásos állapotnak tűnik, hogy én írok a Sárréti Hökkentők csökmői fellépéséről, hiszen nem csupán tagja vagyok a társulatnak a kezdetektől, hanem a fent említett kabaréestnek rendezője is voltam, illetve néhány jelenetet én is írtam a társulat számára. A tudathasadás állapota tehát fenn áll, így tehát a riport műfaj kilőve, de legalább lehetőség nyílik egy beszámolóra, méghozzá első kézből, a színpadról.

Elöljáróban annyit el kell mondanunk a társaságról, hogy immáron hetedik éve működünk, ugyanis Ibrányi Éva alpolgármester asszony akkor verbuvált össze minket, akkor még egy-egy előadásra, amit Boka Gábor színidirektor jegyzett, és műfajilag talán a vásári komédiákhoz álltak a legközelebb.

A név a csapat egyik kezdetektől velünk lévő tagjának, Nagy Imrének a fejéből pattant ki, és azóta ezen a néven hozzuk össze időről-időre előadásainkat.

Sárréti Hökkentők Csökmőn, Sárréti Hökkentők kabaréest, Csökmő, 20180426
A két őstermelő és a tiptop gereblyével
A csapat életében a nagy változást a 2013-as év hozta, amikor már egy önálló, egész estés darabbal jelentkeztünk, amely az Oroszlánvadászat az Olimpia bárban címet viselte. Ekkor még nem voltunk annyian, hogy önállóan előadhattuk volna, így az akkori másik társulatommal, a törökszentmiklósi Zsigray Julianna Színjátszó Körrel közösen hoztuk össze a produkciót.

A darab ősbemutatója Füzesgyarmaton, a régi művelődési ház színpadán esett meg, és olyan katarzis élményt hozott a társulatnak, amely hosszú távra is összetartotta és összekovácsolta a csapatot. A darab sikerét mutatta, hogy a változó szereposztás ellenére is tizenöt előadást megélt. Többek közt jártunk vele a Művészetek Völgyében, és a PAGodás diákokkal együttműködve a Jókai Színház kamaraszínpadán is bemutattuk.

Sárréti Hökkentők Csökmőn, Sárréti Hökkentők kabaréest, Csökmő, 20180426
Ágica tekintettel igéz és igáz
Tavaly született meg az ötlet, hogy az hogy a mindenkori év zárásaként vagy nyitányaként egy szórakoztató kabaréműsorral lepjük meg a helyieket. A tervünk találkozott a közönség igényeivel, ugyanis a januárban megtartott előadás során, ha lett volna csillár a gyarmati kulturális központban, akkor bizony azon is lógtak volna.

Azt is el kell mondanunk, hogy időközben a társulat tagsága is bővült, és már nem pusztán nevünkben lettünk sárrétiek, hanem valójában is, hiszen tagjaink között a füzesgyarmatiakon túl vannak már szeghalmiak, csökmőiek és a Jókai Színházból hozzánk visszatért Kovács Ági személyében egy körösladányi is.

Ennek köszönhetően az Oroszlánvadászatot már önállóan is elő tudtuk adni, és a kabaréestre is önállóan készülhettünk, csupán a saját tagságunkra hagyatkozva.

A csökmői meghívás magától értetődött, hiszen tagjaink között ott volt és van Gál István zenetanár, aki a csökmői Tücsökzenekar vezetője, és a kabaréesten már prózai szerepekre is vállalkozott, sőt, a szintén csökmői Vinczéné Hajdu Jolánnal önálló jelenettel is jelentkeztek.

Sárréti Hökkentők Csökmőn, Sárréti Hökkentők kabaréest, Csökmő, 20180426
Ídesanyám, ez itten a vőlegény
Ha már én vagyok eme írás tollnoka, akkor megragadnám a lehetőséget arra, hogy megköszönjem mindenkinek, aki valamilyen szinten közreműködik a társulat munkájában. Füzesgyarmat Város Önkormányzatának a támogatásért, Ibrányi Évanak azért, hogy életre hívott minket, és folyamatosan itt van velünk, és még a próbáinkon is jelen van. Természetesen köszönet jár a társulat valamennyi jelenlegi és korábbi tagjának a kitartó munkáért, a feledhetetlen percekért, és mindazért, hogy egy ténylegesen működő közösséggé válhattunk. A legnagyobb köszönet mégis a közönségnek jár, akik előadásról előadásra hűségesen látogatják a műsorainkat, csúnya kifejezéssel „teltházat csinálnak”, és sokan még követnek is minket valódi rajongóként, mint ahogy ez a csökmői előadáson is megtörtént.

Mással nem tudjuk megköszönni, mint azzal, hogy folytatjuk, és újabb és újabb előadással igyekszünk őket meglepni, és tovább szórakoztatni.

A társulat Csökmőn fellépő tagjai: Gál István, Vinczéné Hajdu Jolán, Horváth Henrietta, Kovács Ágnes, Zsíros Józsefné Erika, Fehér László, Rácz Géza, Feketéné Hanzi Ilona, Csák Emese, Csák Imre, Farkasné Kun Izabella.

Persze meg kell említenünk a társulat többi tagját is, akik ugyan különböző okokból nem tudtak jelen lenni Csökmőn, de a munkájukra és részvételükre továbbra is számítunk:  Tüdősné Kovács Mária, Babainé Bandula Brigitta, Szabó Lászlóné Erzsike, Szabó László, Márta Dorottya és Czinege Kálmán.