Szakmai konferenciával veszi kezdetét a 19. Gyulai Pálinkafesztivál, amely a minőségi pálinkafogyasztást, a hungarikum népszerűsítését tűzte ki célul. A tanácskozáson egyebek mellett a fogyasztási szokásokról, az eredetvédelemről, a magánfőzésről és a lepárlás technikai újdonságairól lesz szó.

Szombaton az Almásy-kastélyban a Barack a konyhában elnevezésű gasztronómiai kísérőrendezvényen barackpálinka felhasználásával készült ételeket és desszerteket készítenek neves szakemberek.

Ugyanezen a napon osztják ki a Brillante 2018 néven meghirdetett verseny díjait; 850 benevezett tételből választják ki a legjobb versenymintát, a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magán- és bérfőzőt, valamint bérfőzdét. Emellett átadják a Brillante - 2018 legjobb kereskedelmi pálinkája és a legjobb kereskedelmi főzde címeket is, és kiderül, melyik ital lesz Békés Megye Pálinkája egy évig.

Vasárnap hagyományteremtő szándékkal elkészül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a sorszámozott palackokba töltött közös italt.

A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni. Esténként koncertekre, valamint családi programokra kerül sor. Fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, Szabó Balázs Bandája, Oszvald Marika és a Neoton Família Sztárjai.

A részletes programot a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon lehet megtekinteni.