Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
A vendégek nem várták meg a megnyitót
(galéria)
A hivatalos megnyitó valóban az esti órákban zajlott le, de láthatóan ezt a vendégsereg nem várta meg, mivel mire jómagam is odaértem, már birtokba vették a Várkert területét, és rengetegen voltak a központi rendezvénysátorban is, ahol maga a ceremónia zajlott.

Mondanom sem kell, megint gépjárművel érkeztem, így most sem élvezhettem a rendezvénynek nevet adó folyékony gasztronómia csodát, a magyar lélek, fantázia és szellemiség tiszta, áttetsző cseppekbe zárt és párlattá érlelt esszenciáját, így villámgyorsan egy vasalt lángossal kárpótoltam magam, és rátoltam még egy kürtöskalácsot is, hogy elillanjon belőlem az abbéli keserűség, hogy nem ízlelhetem meg a jóféle pálinkákat.

Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
Na, ebből is kimaradtam. De bepótolom!
(galéria)
Sok időm nem is volt a saját sanyarú sorsom feletti bánkódásra, hiszen a színpadra lépett Dombóvári Vanda, és felkonferálta azokat a potentátokat, akik a hivatalos megnyitó ceremónia résztvevői voltak, illetve lettek.

Először Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a jelenlévőket, de nem csupán köszöntött, hanem meg is köszönte mindazoknak a munkáját, a szervezőktől a technikai lebonyolítókig, akik közreműködtek, hogy ez a rendezvény létrejöhessen. Külön kiemelte Gyula város szerepét, amely már 19. alkalommal ad otthont ennek a jeles eseménynek. Mindezek után jó szórakozást kívánt mindenkinek, amely a szép számmal összegyűlt közönség soraiban élénk tapsot váltott ki, jelezve, hogy ezzel a négy nap során nem lesz probléma, és rajtuk nem fog, mármint a közönségen nem fog múlni.

Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
Bora Imre fesztiváligazgató köszöntője
(galéria)
Sorban a fesztiváligazgatót Dr. Kulcsár László, a megyei agrárkamara elnöke követte, aki azzal a szellemes gondolattal nyitotta mondandóját, miszerint: „a pálinka kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, és ha nincs, akkor méreg.” (Ezt a mérget én is éreztem magamban.) Ezek után a pálinkát a legtisztább nemzeti italunknak nevezte, sőt, elmondása szerint a pálinka nemzetmegmaradásunk egyik fontos záloga. Elmondta, hogy a gyulai pálinkafesztivál immáron meghatározó idegenforgalmi rendezvénnyé nőtte ki magát, amelynek egyik kiemelt feladata és sajátossága az értékmegőrzés, az olyan értékeké, mint a vidék, az agrárium, a család, és természetesen a pálinka.

Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
Kisvárda és Gyula párhuzama a téglavár
Jelen volt a rendezvényen Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, aki a két település közötti párhuzamokat vonultatta fel, mint a kultúra, a fürdővárosi jelleg és a mindkét településen található téglából épült vár. Mindezek megerősítésére a mondandója alatt egy Kisvárdát bemutató filmet tekinthetett meg a publikum.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő megköszönte Bora Imrének és a szervezőknek a kitartó és áldozatos munkát, mert – mint ahogy mondta -, igazi eredményt csak munkával, szorgalommal és alázattal lehet elérni. Magát a rendezvényt és a szervezők munkáját is egyfajta tisztelgésnek nevezte a megye, az emberek és a második Orbán kormány alatt hungarikummá minősített pálinka előtt. Orvosként az egészséges ételek és italok fogyasztására hívta fel a figyelmet, amelyek közé a minőségi magyar pálinka is tartozik.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója gratulációval nyitott a szervezők és Gyula városa felé is, és Isten áldását kérte a rendezvényre és a jelenlévőkre egyaránt. Zárásként Gyulát Békés megye legizgalmasabb településének nevezte, amelynek egyik megtestesülése maga a pálinkafesztivál is.

Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
A főváros tisztelgése a pálinka fővárosa előtt
Ezek után Varga Zsolt Budapest város önkormányzati tanácsnoka következett, aki Tarlós István főpolgármester üdvözletét tolmácsolta, majd egy rendhagyó gesztusként átadta Gyula város polgármesterének, Dr. Görgényi Ernőnek a főváros jelképes kulcsát, amely elmondása szerint egyfajta tisztelgés egy másik főváros, a pálinka fővárosa előtt.

Természetszerűleg ezek után a kulcsot átvevő házigazda, Gyula polgármester emelkedett szóra, aki elmondta, hogy a tavasz eljövetelének biztos jele immáron 19 éve a fecskék és a gólyák megérkezése mellett a gyulai pálinkafesztivál. Megköszönte az egyre duzzadó közönségnek, hogy évről évre megtisztelik a rendezvényt, majd arra utalt, hogy a gyulaiak, a Békés megyeiek értik és érzik, hogy mi a vidéki sanzon, mert akár jelmondatnak is tekinthetik, hogy „ne felejtsd el, hogy honnan jöttél.” Ezzel már valamelyest már be is harangozta a háttérben már készülődő, szűkebb pátriánkból származó zenekart a Magna cum Laudét.

Ezek után Dombóvári Vanda Domokos Lászlót konferálta föl. Őt idézve: „Az ászok után jöjjön az ÁSZ, az Állami Számvevőszék elnöke”.

Gyulai Pálinkafesztivál megnyitó, gyulai pálinkafesztivál, Gyula, 20180427
Helyi finomságokkal is találkozhatunk
Domokos László annak az összefogásnak a jelentőségét emelte ki, amelynek révén létrejöhetett ez a rendezvény is, és amellyel valami értékeset, valami egyedit lehet teremteni. Mindezek után mindenkinek jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánva hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, amelyet, mondanom sem kell, hatalmas ováció fogadott.

Ezek után jöhetett a Magna Cum Laude és a Pálinkadal, amelyet nem csupán füllel élvezhetett a népes publikum, hanem tényleges valójában is, hiszen ott sorjáztak a közvetlen közelükben a finomabbnál finomabb itókák.

Jöhet tehát a négy nap szórakozás, a gasztronómiai élménybomba, amelyhez mi is, a Hír6 munkatársai is jó szórakozást kívánunk!