Nagy, két napos családi majális zajlott számtalan programmal Sarkad több helyszínén, több ezer érdeklődő számára. Hétfőn a fáklyás felvonulás, kedden Fenyő Miki koncertje, és az Éden-tó fölötti óriási tűzijáték zárta Békés megye legnagyobb jamboree-ját.

Kaló Fanni - Tenkessel, kaló fanni, 20180501
Kaló Fanni Tenkessel
Azonfelül kétségtelen,

a keddi lovas program a sava-borsa a programfolyamnak: a fogathajtás például több évtizedes múltra tekint vissza; idén a kocsitoló verseny volt a nóvum, sőt Kocs nevű község (Komárom-Esztergom megye) képviselői is ellátogattak a rendezvényre. De a legnagyobb izgalom természetesen a vágta volt.

2010 óta szervezzük a Nemzeti Vágta legelső előfutamát, mondta az eredményhirdetést követően dr. Mokán István. Sarkad polgármestere hozzáfűzte, idén 12 Békés megyei ló és lovas nevezett.

Elmesélte, a tavalyi esztendő volt eddig a legfényesebb a sarkadiak számára: Kaló Fanni Tenkes nevű lovával toronymagasan nyerte a fővárosi előfutamot, ezáltal bejutott a középfutamba, ahol szinte végig a spiccen volt, és csak egy hajszállal maradt le az első helyről, így nem mutatkozhatott meg a hatos döntőben.

Noha Fanni most „csak" második lett, de mint a rendező város versenyzője, ő is továbbjutott.

Ez egy rendkívül látványos,

folytatta, de nagyon nagy veszéllyel járó sport. Itt főleg a kanyarok lehetnek problémásak.

Ráadásul a mai nap volt egy sajnálatos eset: a második előfutamban egy ló a kanyarban megcsúszott, és el is esett. Az állatnak nyílt lábtörése volt, és el kellett alttani, a lovast pedig egy mentő azonnal kórházba szállította. Szerencsére a hölgy maradandó sérülés nélkül „úszta" meg a balesetet.

 

Vágta: dr. mokán istván, dr. mokán istván, Sarkad, 20180501
Dr. Pintér Magdolna, Kelemen Mária, dr. Mokán István, Mester Judit Ibolya
és Bendes Csaba (galéria)

 

(A szakemberek szerint az volt a baj, hogy a ló az egyik, a lovas másik irányba dőlt, és emiatt a mellső lábai összeakadtak.)

Eredmények:

Biharugra (Pápa Attila és Banu Gidrán-1 Írisz), Mezőgyán (Kovács Réka és Bodza), Vésztő (Tóth György és Szász Sebes), valamint Sarkad (Kaló Fanni és Hilton Haragos) jutott be.

 

Majális: sanyi, a hentes, majális, Sarkad, 20180501
Erzsike, a lovas-etap szervezője és tombola fődíjasa: Sanyi, a hentes (képek)