Viczián László,

az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében elmondta, amikor 2016 decemberében átadták a Ferro Pont új csarnokát, akkor ígéretet tett, hogy hamarosan a szomszédságban egy naperőműparkot építenek. (Tádám: megvalósult.)

Hozzátette, a megújuló energiaforrások, vagyis a szél, a víz, a biomassza, a termálenergia és természetesen a nap, tiszta energiaforrások, és látszólag kimeríthetetlen potenciált kínálnak.

 

Univerzál - ferro pont: viczián lászló és szarvas péter, napelem, Békéscsaba, 20180508
Viczián László és Szarvas Péter (galéria)

 

Tekintettel arra, folytatta, hogy részvénytársaságunk igazgatóságának minden tagja elkötelezett a környezetvédelem, a megújuló energia irányában, és láttuk benne az üzleti lehetőséget is, így pár évvel ezelőtt Kovács Sándor üzlettársunk javaslatára komolyabban kezdtünk el foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, egy photovoltaikus, azaz napelemes erőmű lehetséges megvalósításával.

Külső szakemberek

(többek között Korda László) készítették el az előkészítő tanulmányokat és terveket, amelyek bemutatták, hogy jövedelmező befektetés lehet egy várhatóan 25-30 év élettartamú naperőmű megépítése.

Megemlítette, bemutatásra került az, hogy az átvételi ár függvényében már négyzetméterenként átlagosan 1.100-1.200 kWh napsugárzás esetén gazdaságosan megvalósítható egy naperőmű. Ez a szám itt Békéscsabán körülbelül 1.520-1.540 kWh évente, négyzetméterenként, hiszen a napsütéses órák száma Békéscsabán átlagosan 2.100-2.200 óra évente.

 

Ferro pont - napelemek átadó, napelem, Békéscsaba, 20180508
(még több kép)

 

Nagyon fontos telepítő tényező volt, húzta alá, hogy itt az Univerzál Zrt. Ferro Pont telepén rendelkezésre állt egy saját tulajdonú, részben körbekerített és kellő nagyságú, közel 1 hektáros terület, ahol megfelelően tájolható volt a napelemek elhelyezése, ráadásul itt fut mellettünk egy középfeszültségű távvezeték is.

Bíztunk abban,

jelentette ki, hogy majd igénybe tudunk venni valamilyen hazai vagy EU-s támogatást. Ezek a források csak nem akartak megnyílni, illetve menet közben világos lett számunkra, hogy bármilyen támogatás igénybe vétele a beruházás összköltségéhez viszonyított arányában csökkentené azt az időt, amíg élni tudunk a megtermelt energia garantált áron történő értékesítésének lehetőségével. A naperőmű beruházásunk összköltsége 185 millió Ft volt, ezt hitelből és önerőből valósítottuk meg, semmilyen támogatást nem vettünk rá igénybe.

A munka tavaly november végére ért olyan stádiumba, hogy a kiserőmű elkészült és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. idén január elsejétől kezdve megveszi az itt megtermelt villamos energiát 25 évig.

 

Univerzál - ferro pont: viczián lászló, napelem, Békéscsaba, 20180508
A szalagátvágásban Kukla Imre, a SolarGroup Kft. ügyvezetője is besegített

 

Szarvas Péter

polgármester az elhangzottakhoz hozzáfűzte, nagyon örül annak, hogy az Univerzál Zrt. egy korábbi döntésével ötvözte a környezetvédelmi szempontokat az üzleti szempontokkal.

Továbbá azt gondolom, tette hozzá, hogy nemcsak saját magának, hanem egész Békéscsabának: az önkormányzati és vállalkozói szektoroknak egy előremutató beruházást valósított meg.

***

 

Ferro pont - napelemek, ferro pont, Békéscsaba, 20171121
A lenyugvó napnak is...Adatok a napelemes kiserőművel kapcsolatban:

- teljesítménye: 477,5 kWp, jelenleg Békéscsabán ennél csak kisebbek üzemelnek
- a napelemek egy TreeSystem nevezetű olasz tartó- és rögzítő rendszeren vannak elhelyezve
- beépítésre került 2004 db spanyol gyártmányú EURENER polykristályos szilícium napelem; ezek a napelemek viszonylag jó hatásfokkal tudják hasznosítani a reggeli, esti, illetve szórt fényt is; egyenkénti csúcsteljesítményük 270 W, méretük durván 1,7*1 méter
- a napelemek egyenáramot termelnek, ezért beépítésre került 24 db osztrák FRONIUS típusú inverter, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja
- létesítésre került egy 22/630 kVA névleges teljesítményű betonházas transzformátor; ide van bekötve a napelempark, innen történik a Ferro Pont telep áramellátása, illetve innen indul a felcsatlakozó vezeték a Békéscsaba Nyugat 20 kV-os távvezetékre
- idén terveink szerint 610.000 kWh villamos energiát fogunk termelni; s hogy mekkora mennyiség ez?, egy Kétsoprony méretű község teljes lakossági áramigényét fél évig fedezi
- a megtermelt energia körülbelül 5 százaléknyi része, 30 MWh itt helyben, a Ferro Pont üzlet által kerül felhasználásra, jelentősen csökkentve ezáltal az itteni villanyszámlát, míg a fennmaradó 580 MWh energia értékesítésre kerül a MAVIR felé