A II.r. és a III.r. vádlottak 2016. nyarán létesítettek szerelmi viszonyt, összeköltöztek, és ettől az időponttól kezdődően együtt, közösen végeztek kábítószer és új pszichoaktív anyag rendszeres forgalomba hozatalára irányuló tevékenységet. Ennek keretében együtt szerezték be, tárolták, adagolták ki, illetve keverték össze gyógynövénnyel, majd értékesítették a „kristály" és „herbál" néven ismert kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat.

A II.r. és a III.r. vádlottaknak állandó és széles vásárlói köre volt Mezőberényben és Körösladányban. Az általuk értékesített anyagokat Törökszentmiklóson, az I.r. vádlottól szerezték be. A Mezőberény és Körösladány közötti utazáshoz sofőrként nyújtott segítséget nekik a III.r. vádlott unokatestvére, aki nem tudott róla, hogy utasai kábítószerrel kereskednek.

2016. szeptember 16. napján az esti órákban Köröstarcsa külterületén a rendőrség ellenőrzés alá vonta a IV.r. vádlott által vezetett személygépkocsit, amelyben utasként tartózkodott a II.r. és a III.r. vádlott. Ennek során kábítószert és új pszichoaktív anyagokat foglaltak le a II.r. és a III.r. vádlottaktól, illetőleg az is megállapítást nyert, hogy a IV.r. vádlott a járművezetés megkezdése előtt bódító hatású anyagot fogyasztott.

A lebukást követően azonban a vádlottak nem hagytak fel tevékenységükkel. 2016. november 05. napján a II.r. és a III.r. vádlottak ismét Törökszentmiklósra utaztak, hogy kábítószert vásároljanak az I.r. vádlottól, de a „kristály" 100.000.-Ft-os ellenértékét a II.r. vádlott hamis bankjegyekkel egyenlítette ki. Ezt követően hazautaztak Mezőberénybe, ahol a rendőrök ismét ellenőrzés alá vonták őket, a helyszíni szemle és a házkutatások során pedig jelentős mennyiségű kábítószer és új pszichoaktív anyag lefoglalására került sor.

A Békés Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő I.r., II.r. és III.r. vádlottakat társtettesként jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és társtettesként kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja; az irányadó büntetési tétel 5-20 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés.

A főügyészség vádiratában velük szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is. A IV.r. vádlottal szemben bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt került sor vádemelésre, vele szemben a főügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

A helyszínelés során készített rendőrségi fotók az alábbi oldalon tekinthetők meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lezart-ugy-tiltott-szerekkel-kereskedtek