2018. április 26-án tartottuk képviselő-testületi ülésünket. Elfogadtuk Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2017. évi zárszámadási beszámolóját, mely szerint eredményes évet zárt a képviselőtestület, illetve önkormányzatunk.

A város gazdálkodása pozitív volt, nyolcvanmillió forintos maradvánnyal zártuk a 2017-es gazdasági évet. Minden negyedévben beszámolnak gazdasági társaságaink a működésükről. Minden gazdasági társaságunk elkészítette az eredmény-kimutatását az előző évről és első negyedévi mérlegét.

Toldi Balázs, polgármester, Gyomaendrőd, Toldi Balázs, Gyomaendrőd
Toldi Balázs
A Gyomaszolg Ipari Parkot kivéve mindegyik gazdasági társaságunk pozitív eredménnyel zárta a 2017-es évet. Ezt nagyon nagy eredménynek tartom, hiszen 2015-ig komoly önkormányzati kiegészítő finanszírozásra szorultak a társaságok, komoly negatív eredmények voltak.

Testületünk ezért döntött úgy, hogy új struktúrában működtetni a társaságokat, összevonja, ahol kell, szétválasztja a tevékenységeket. Ennek köszönhetően egyre jobb eredményekkel zárnak a gazdasági társaságok.

A Gyomaszolg Ipari Park Kft.-nek negatív az eredménye, 13 millió forint körüli. Fontos kiemelni azt, hogy a társaság pénzügyi eredménye, pénzügyi tevékenysége pozitív eredményt mutatna. A 2015-öt megelőző években nagyon sok kintlévőséget halmozott föl a gazdasági társaság, amelyek nagy része most kerül leírásra, behajthatatlan követeléssé kell átminősíteni azokat.

Ezek miatt lett negatív az eredménye, illetve az inkubátorház után olyan értékcsökkenést kell elszámolnunk, amelynek a bevételi oldalon nincs meg a fedezete. Nem képződik annyi bérleti díj az inkubátorháznál, amely fedezné ezt az értékcsökkenési leírást. Remélem, hogy 2018-ban ezen is tudunk változtatni, illetve szépen-lassan eltüntetjük azokat a behajthatatlan követeléseket, amelyek jó pár év alatt halmozódtak föl, és így majd egy későbbi időszakban már elmondhatjuk azt, hogy pozitív eredménnyel bír a Gyomaszolg Ipari Park Kft. is.

A Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. kétmillió forintos eredménnyel zárta 2017-et. A Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. közel harmincmillió forintos pozitív eredménnyel zárt. A Földkezelő Kft. százezer forintos pozitív eredménnyel zárt, a Regionális Hulladékkezelő Kft., amelyben társtulajdonosok vagyunk, félmillió forintos eredménnyel zárta 2017-et. A Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft. pedig hatmillió forintos eredménnyel zárta a 2017-es évet. A Liget Fürdőnél ez az eredmény úgy jön össze, bár csökkentettük a 2016-ban nyújtott önkormányzati támogatást, de összességében tizenhétmillió forintos önkormányzati támogatással kalkulálhatott 2017-re a kft. Várhatóan 2018-ban is ezt az összeget fogja igénybe venni. A fürdőnél fenn áll egy közel tíz éves önkormányzati kölcsön, amelyből három és félmillió forintot az önkormányzat elengedett a fürdőnek, és ez pénzügyileg, illetve számvitelileg eredményjavító tételnek minősül. A fürdő gazdálkodása is folyamatosan javul.

A hulladékszállítás problémásnak látszódik 2018-ra is, illetve a Regionális Nonprofit Kft.-nek a működése is. Az idén önkormányzati kiegészítő támogatásra lesz szüksége a Gyomaközszolgnak, ha nem változik a hulladékszállítás rendszere. Igyekszünk megoldani azt, hogy a zöldhulladék-kezelés Gyomaendrődön történjen. A Regionális Hulladékkezelő Kft-ben hogy a társtulajdonos településekkel, illetve a Gyomaközszolg Kft. társtulajdonosaival az az érdekünk, hogy ebben előrelépjünk. Testületünk döntött egy vízi játszótér kialakításáról, illetve annak a felhívástervezetéről. Aqua spray parkot (vízi játszótér) alakítunk ki a Liget-fürdőben. A testület elfogadta a látványtervet, már a szezon kezdetére szeretnénk megvalósítani. A képviselő-testület tagjai elkötelezettek abban, hogy a fürdőt fejleszteni kell. A vízi játszótér az első lépcsőfok, amelyet saját erőből, viszonylag gyorsan megvalósítunk annak érdekében, hogy javítsuk a fürdő látogatottságát, növeljük a látogatók élmény- és komfortérzetét. A csúszdapark építését továbbra is pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani. Az is felmerült, hogy az önkormányzat lenne a beruházó, így a visszaigényelhető ÁFA elegendő fedezetet nyújtana az önerő biztosítására.

 

Aqua spray park, Toldi Balázs, Gyomaendrőd, Gyomaendrődi Liget Fürdő, Gyomaendrőd

 

Horgász-versenypálya kialakításáról is döntöttünk, a Fűzfás-zugi holtágon. Gyomaendrőd a vizek városa, bár nem használjuk eléggé a vizek adta lehetőségeket. A Békés Megyei Horgászegyesületek Szövetsége azzal az ötlettel állt elő, hogy szeretnének egy országos jelentőségű horgász-versenypályát kialakítani a Fűzfás-zugi holtágon. Ehhez minden adott: belterületi holtág, nincsen körbeépítve, a vízminősége megfelelő, a víz mélységén, illetve a parton kell alakítani. A szövetség felajánlotta, hogy ha elindulunk ebben a fejlesztési irányban, akkor ő is tud külső forrást bevonni a beruházásba. Az önkormányzat 2,4 millió forintot vállalt a beruházáshoz, a szövetség pedig 1,2 millió forintot fog saját forrásból biztosítani. A partszakasz mentén lesz a mederkotrás, a töltés oldalát elegyengetjük, egységes felület alakul ki faültetéssel, ötven darab stég lesz kihelyezve körbe a vízparton. A fejlesztéssel országos versenyt is lehet rendezni a Fűzfás-zug Ifjúsági lakótelep mögötti szakaszán. A testület arról is döntött, hogy ezt a holtág-szakaszt a vízi-turizmus, a horgászturizmus irányában kívánja fejleszteni. Ehhez keressük a forrásokat, partnereket.

Egy éve új partnerünk a holtágak kezelésében a Megyei Horgászszövetség, amellyel sikerült olyan kapcsolatot kialakítani, amely pozitív, a szövetség a lehető legjobban teszi a dolgát. Rengeteg hal van a vizekben, jó a vízminőség, nem csak figyelemmel, hanem ötletekkel állnak elénk, támogatják a rendezvényeinket. Ebben az évben a Megyei Vadász- és Horgásznapot Gyomaendrődön rendezzük meg, településünk hírnevét növelve. Jó döntést hozott a képviselő-testületünk, amikor a szövetségnek adta oda holtágak kezelését.

Pályázatot nyújtunk be a Belügyminisztérium által meghirdetett felhívásra, járdaépítésre. Erre a célra negyvenhárommillió forintot szánunk, harmincmillió forintra tudunk pályázni. Csak tizenöt százalékos önerőt kellene biztosítanunk, mi ezzel szemben komplex fejlesztésben gondolkozunk: a Pásztor János utcán a Pásztor János-tér és a Kossuth utca közötti útszakasz mellett két méter széles utat építünk, ami gyalogjárda lesz, de természetesen kerékpárosok is használhatják. Egy forgalmas útszakaszon biztonságosabbá tudjuk tenni a közlekedést.

Az Október 6. lakótelep járdáját is felújítjuk a Selyem út, illetve a Fő út közötti szakaszon, nyolcmillió forint értékben. A Hősök úton, a Rákóczi úttól az egészségügyi intézményig újul meg a járda, kétmillió forint értékben. A Fő úton a Bajcsy út és a Mátyás királyút közötti szakaszon teljes egészében kicseréljük a járdát, húszmillió forintos beruházással.

A 2018. évben megvalósuló út- és parkoló-építési, valamint útfelújítási munkálatokról több fordulóban is tárgyaltunk. A körzetek képviselői javaslatot nyújtottak be, ebből állítottunk fel egy sorrendet, amelynek forrásigénye ötvennyolcmillió forint.  Mivel 2018- ban negyvenmillió forint áll rendelkezésre: ~kétezer négyzetméternyi kátyúzást, a Besenyszegi út javítását hagytuk jóvá. A Német-zugi soron hetvenméteres útalap épül, az Október 6. lakótelepen szeretnénk befejezni azt az útalapot, amely még nincs kész.  A Kenderáztató és az Orgona utcában leaszfaltoznánk a hiányzó részt. A Blaha és a Kodály utca sarkán építenénk egy kerülőt, illetve a Gyepmesteri út kátyúzása is megtörténik. Parkolót építünk a Deák utca és a Blaha utcának a sarkán, a Kossuth Lajos utcában az óvoda előtt. A Hősök úton az egészségügyi intézmény előtt felújítjuk a parkolót, a Pikó Béla utcában az orvosi rendelőknél parkolót építünk, valamint a Fő út 3. szám alatti orvosi rendelőknél is bővítjük a parkolók számát. Itt a piactérhez is hozzányúlunk, összekapcsoljuk a piacteret az orvosi rendelőkkel, a piactérből választunk le területet, azt használnánk parkolónak. Ezek a fejlesztések közel ötvenmillió forintot tesznek ki. Mivel negyvenmillió forintunk van, javasoltam a képviselőtestületnek, hogy tavalyi pénzmaradványból csoportosítsunk át tízmillió forintot ezekre a fejlesztésekre.

Közvilágítási hálózatot építünk valósítani a Losonczy utca és az Azul Szalon közötti útszakaszon, ez hárommillió forintos fejlesztés. A Selyem úton a meglévő 36 wattos lámpatesteket 70 wattosra cseréljük, öt darab lámpatesttel bővítjük. A Lévai utcában a Gárdonyi és a Gyóni Géza út között egy, a Gyóni Géza utcában még egy lámpatestet szereltetünk fel, négymillió forintos fejlesztés valósul meg. Az Európai Unió pályázati felhívására, melynek célja a nyilvános és ingyenes wifi-hozzáférés biztosítása a városban élők számára, pályázatot nyújtunk be.

 

Testületi ülés, képviselő testület, Gyomaendrőd, Toldi Balázs, Gyomaendrőd, 2018

 

Zárt ülésen véleményeztük a Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola intézményvezetői pályázati kiírásra benyújtott pályázatokat, amelyeket testületünk támogatott.

Nyertes pályázataink, amelyek már a megvalósítás szakaszában járnak: a múlt héten, pénteken aláírtam az endrődi Hősök tere felújításával kapcsolatos szerződést. A Bereczki és Társa Kft. részére a terület átadása megtörtént, várhatóan május második hetében megkezdődnek a munkák.  Nemcsak a tér, a kistornaterem is felújításra kerül. Ebből szolgáltató teret alakítunk ki, segítséget nyújtva az Endrődön induló vállalkozásoknak, vagy civil szervezeteknek. A Belvíz IX. ütem beruházási munkáit a HUNÚT Kft végzi. A Városháza épületének energetikai korszerűsítése is nagy erőkkel halad, a kivitelezést a Németh Nyílászáró Gyártó és Forgalmazó Kft. végzi.

Véget ért a Sajt- és Túrófesztivál. Sikeres volt, nagyon sokan látogatták a rendezvényt napközben is, aztán az esti koncerteket is. Jó úton haladunk, növeltük a fesztivál színvonalát, népszerűségét, látogatottságát.

Toldi Balázs polgármester