Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési igazgatója a Kossuth Rádióban elmondta: az Európai Unión belüli és azon kívül utazáshoz egyaránt szükséges biztosítást kötni, azonban, ha a tengerentúlon gyógyíttatjuk magunkat, ott „vaskosabban fog majd a ceruza”.

Magyarország esetében egy versengő piacról beszélhetünk, több mint egy tucat biztosító kínálja a termékeit. Mindenképpen érdemes utánanézni, hogyan szeretnénk bebiztosítani magunkat, valamint annak, hogy pontosan mire nyújt fedezetet egy adott biztosítási csomag – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Úgy folytatta: előfordulhat, hogy egy külföldön történő orvosi beavatkozás esetén a helyszínen ki kell fizetni az ellátás összegét, amit hazaérkezés után térít meg utólag a biztosító.

„Nemcsak a gyógyítással, hanem a tervezettnél hosszabb ideig tartó külföldön maradással, kiskorú esetén a szülő kilátogatásával is rakódnak egymásra a költségek egy orvosi ellátás esetén” – hívta fel a figyelmet Németh Péter.

A nyugat-európai országokban van önköltség

Az európai egészségbiztosítási kártyával korlátozott szolgáltatást tudunk csak igénybe venni, valamint minden nyugat-európai országban van önköltség is. Ezért érdemes utasbiztosítást is kötni, mert az fedezi a saját költségeket is – hangsúlyozta Lambert Gábor.

Nemcsak családi nyaraláskor, hanem a nyáron külföldön munkát vállaló diákoknak is érdemes utasbiztosítást kötniük. Az alkalmi munkavállalók esetében is gondoskodni kell a megfelelő biztosítás megkötéséről – mondta Németh Péter.

Egyszerűbbé teszik az utasbiztosítások összehasonlítását

2018 februárjában vezették be az új európai uniós biztosítási értékesítési direktívát, amivel kapcsolatban Lambert Gábor elmondta: a direktíva egyszerűbbé teszi az utasbiztosítások összehasonlítását.

Minden biztosító készült egy rövid, képes termékismertetővel, amelyben piktogramokkal magyarázzák el, hogy mire nyújt fedezetet egy adott biztosítás. A biztosítók az alapvető kérdéseket röviden összefoglalva bocsátják az ügyfél rendelkezésére a tájékoztatót – tette hozzá.

Júliusban életbe lép egy új változás is, amely az utazási irodákat érinti. Egy újabb biztosítékot kapunk arra az esetre, ha az utazási iroda csődbe menne – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor. Hozzátette: júliustól az utazási irodáknak biztosítékot kell teremteniük arra az esetre, ha az iroda csődbe menne, hogy az ügyfél visszakapja a befizetett előleget.

Forrás: hirado.hu