Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd
Idén is megrendezték a nagy hagyománnyal bíró, iskolások részére meghirdetett versenyeket. Az „Aranyfonál” mesemondó versenyen és az áprilisi, Költészet Napi Szavalóversenyen több délután hallgatták a város három általános iskolájának tanulóit. Mindkét verseny esetében meghaladta a jelentkezők száma a száz főt. A Szövegelő levelezős verseny, mely a szövegértő olvasást segíti és népszerűsíti,  öt fordulóját verseny 135 tanuló játszotta végig. Az áprilisi eredményhirdetésen Nyulász Péter íróval találkozhattak a gyerekek.

Az olvasók körében népszerűek a közönségtalálkozók, első vendég Hegyi Barbara volt. Majd következett Nyáry Krisztián és Fábián Janka. Erdész Ádám a Békés Megyei Levéltár igazgatója legújabb, A Kner család és más történetek című könyvét mutatta be a könyvtárban.

Meghívott előadók sokszínű előadásokat tartottak. A Kiegyezés- dualizmus-polgárosodás címűKözönségtalálkozó Hegyi Barbarával, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd
konferencia előadói a korszak országos, megyei és helyi eseményeivel ismertették meg az érdeklődőket. Hasznos információk hangzottak el a biztonságos internet és a személyes adatok használatával kapcsolatban Krnacs Andrástól, Gulyás Pétertől a madarak világáról. Fejlesztő pedagógusok adtak tanácsokat a kisgyermekes szülők számára a Cseperedő című rendezvény keretében. Az Internet Fiesta országos könyvtári program kapcsán felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes programokat kínáltak. A napi jó tanácsok mellett „vakrandi”-ra és internetes játékokra hívták a vállalkozó kedvűeket. Ellátogatott a könyvtárba a Meseszínház és egy népmese feldolgozással, a Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj című előadással szórakoztatták a legifjabbakat. A húsvéti készülődés jegyében csoportos látogatást szervezett a könyvtár a Nagylaposi Birkacsárdába, ahol a kézműves vásár megtekintése mellett az ünnephez kapcsolódó ételek, finomságok várták a látogatókat.

II. Torta- és Süteménysütő verseny, Gyomaendrőd, Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd
Április 24-én a könyvtár szervezésében Gyomaendrődre érkezett az Arany-busz. A 200 éve született Arany János életét és munkásságát bemutató interaktív kiállítást közel négyszázan nézték meg. Április 28-án második alkalommal rendezték meg a Torta-és süteménysütő versenyt és kiállítást. Az ügyes kezű, sütni szerető gyomaendrődiek tortáit és süteményeit a könyvtárban lehetett megtekinteni. A versenyen nemcsak a szakmai zsűri díjazott, a közönség is szavazhatott. A könyvtárban jelenleg is látható az  akiállítás, amely Bella Rózsa Pilinszky-díjas tanár, grafikus művész rézkarcaiból nyílt. Az alkotások Kada Erika Tündér-határon túl című könyvéhez készültek, amelynek könyvbemuatója szintén nem régiben volt a könyvtárban.

A programok egy része az EFOP-3.7.3.-16 „Élethosszig tartó tanulás támogatása Gyomaendrődön” című pályázat keretén belül valósult meg. A pályázat keretén belül számítógép- és internethasználó képzés is indult.

A könyvtár küldetése és társadalmi szerepvállalása nyilvánul meg a Gyomaendrődi Hírmondó című városi lap szerkesztői/kiadói tevékenységében is. Emellett aktívan támogatják a Helyi Értéktár Albizottság munkáját, legutóbb tíz helyi érték felvételére készítettek ajánlást. Kiadásra került Gergely Ágnes Kossuth-díjas, a város díszpolgára „Egy urbánus főhajtása” című írása, amely az Endrődi Füzetek sorozatot mutatja be.