Szeghalmi Járási Hivatal épületeinek átadása, átadás, szeghalom, járási hivatal, Szeghalom, 20180516
Macsári József polgármester köszöntője
A két felújított épület egyike a Nagy Miklós utca 4. szám alatt található egykori tanácsháza, a város egyik legszebb és legpatinásabb ingatlanja a szép homlokzati díszítő elemeivel, és a Szent Koronás domborművel magasan, a bejárata fölött. A járási hivatal eme épületénél a zárófödémet szigetelték le, a nyílászárókat cserélték le hőszigetelő ablakokra, illetve egyéb energiatakarékossági felújításokra került sor, valamint a megújuló energia hasznosítása jegyében az épület tetejére napelemek lettek kihelyezve, amelyek segítenek az épület energiaellátásában.

A Nagy Miklós utca 6. szám alatti egykori szolgáltatóház – gyerekkoromban még ide jártam fodrászhoz -, majd könyvtár – az első regényem bemutatójának helyszíne -, lerobbant épületének felújításával egy szép, mutatós ingatlannal gazdagodott Szeghalom belvárosa a D,Orsay kastély közelében. Az egykor lapostetős épület egy 300 négyzetméteres nyeregtetőt kapott, és itt is megtörténtek a nyílászárók cseréi és egyéb energiatakarékosságot célzó felújítások, többek között a régi kazán cseréje.

A beruházás a „Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” KEHOP-5.2.2/16-2016-00010 elnevezésű illetve jelzésű pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg, amely pályázat teljes összege 1.220 milliárd forint volt, és ennek egyik állomása, eleme volt a két szeghalmi épület megújítása.

Szeghalmi Járási Hivatal épületeinek átadása, átadás, járási hivatal,  Szeghalom, Szeghalom, 20180516
Dr. Krizsán Anett, a BMKH igazgatója
A május 16-án tartott átadó ünnepségen az első köszöntőt Macsári József, Szeghalom város polgármestere mondta el. Beszédében megemlítette, hogy az ingatlan korábban könyvtárként funkcionált, valamint arra is kitért, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor a Nagy Miklós utcán található ingatlanokat átadták az államnak, hiszen ezzel a két ingatlannal, amelyet a lakosság szolgálatába állítottak, gazdagodott a város. Arról is beszélt, hogy ennek a fejlesztésnek a megvalósulásához, több más dolog mellett, szükség volt a város és az állam jó együttműködésére, és ennek köszönhetően újulhatott a meg a település frekventált helyén található két ingatlan.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatónője elmondta, hogy a pályázat útján elnyert 1.220 milliárd forintnak köszönhetően a megyében 11 hivatali ingatlan újulhatott meg, és ezek közül most, tizedikként került a szeghalmi beruházás átadásra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka az épületeken belül történik, így nagyon fontosak az ilyen típusú, energiatakarékosságot, illetve az energia hatékonyabb felhasználást célzó beruházások. Gondolatai zárásaként megköszönte a két ingatlanban dolgozó munkatársaknak is a megértést, a türelmet és az együttműködést, hiszen az ingatlanok felújítása alatt is folyamatosan zajlott a munka az épületekben, és folyt az ügyintézés, míg zajlottak a munkálatok.

Szeghalmi Járási Hivatal épületeinek átadása, átadás, szeghalom, járási hivatal, Szeghalom, 20180516
Dr. Kovács József országgyűlési képviselő
Harmadikként Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője szólalt fel, aki a 2010-ben elindított közigazgatási reform jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelynek révén megújulhatott rendszerében is a közigazgatása, megalakultak a kormányhivatalok, a járási hivatalok, kormányablakok nyíltak, ebben a járásban Szeghalom mellett Vésztőn és Füzesgyarmaton. Ahogy elmondta, Szeghalmon is többször járhatott már a járási hivatal különböző beruházásainak átadásán, és ilyenkor mindig a lakosság mindennapi élete szempontjából fontos, az ő életüket könnyebbé tevő fejlesztések valósultak meg a városban. Ő is kiemelte a várossal való jó együttműködés fontosságát, illetve megköszönte mindazoknak az együttműködést, akik részesei voltak a beruházás megvalósulásának.

A Szózat közös eléneklése után a jelenlévők átvonultak a Nagy Miklós 6. szám alatti ingatlanból a Nagy Miklós 4. szám alatti szomszédos ingatlanba, ahol egy állófogadásra került sor, illetve az átadásban közreműködők itt álltak a sajtó képviselőinek rendelkezésére.

Szeghalmi Járási Hivatal épületeinek átadása, átadás, szeghalom, járási hivatal, Szeghalom, 20180516
Détárné Molnár Andrea hivatalvezető, Macsári József polgármester, dr. Krizsán Anett igazgató és Dr. Kovács József országgyűlési képviselő átvágják a szalagot