A település lakosságának szolgálatában a városvezetés nagyon fontos célkitűzésként fogalmazta meg az egészségügyi alapellátás további fejlesztését, melynek megvalósítása érdekében Sarkad Város Önkormányzata 2016. évben pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 4.1.1-15 pályázati felhívására a Központ Orvosi Rendelő infrastrukturális fejlesztését és orvostechnikai eszközbeszerzését célozva. A benyújtott pályázat eredményeként mintegy 60 millió Ft összegű támogatást nyert el Sarkad, melyhez önkormányzati önerőt nem kell társítani.

A projekt keretében a Központi Orvosi Rendelő épületének felújításra, bővítésre kerül sor. A beruházás kivitelezését a lefolytatott közbeszerzési eljárás mentén a sarkadi székhelyű Sarkadi Építőipari Közös Kft. nyerte el.

Az épületre egy új, 90 m2 alapterületű magastetős szint épül, melyben a védőnői szolgálat működéséhez kapcsolódóan kialakításra kerül két tanácsadó helyiség, ahol a babatorna és a méhnyakrákszűrésen megjelenők részére prevenciós célokat szolgáló mellönvizsgálat oktatásának biztosításával új szolgáltatások lesznek elérhetőek a lakosság számára. Megépül az új szintre vezető lépcsőház, fejlesztésre kerül a lift, valamint 180 m2-en felújítják a tetőfelületet is. Mindhárom szinten kialakításra kerül egy szabványos akadálymentes mellékhelyiség pelenkázóval, a földszinten és az első emeleten felújítják a női és a férfi vizesblokkot, valamint megépül egy-egy gyermek wc, illetve kialakításra kerül a takarítószer tároló helyiség is az első és a második emeleten.

A támogatásból mintegy hétmillió forint értékben orvostechnikai eszközök (fogászati kezelőegység, hordozható defibrillátor, 12 csatornás EKG készülék, felvehető emlővizsgáló modell és a védőnők részére 4 db mobiltelefon készülék) beszerzésére is lehetőség nyílt. A lefolytatott beszerzési eljárás eredményeként az eszközök már meg is érkeztek az önkormányzathoz, melyeket dr. Mokán István polgármester a hét elején át is adott az egészségügyi szakemberek számára.