Fest Attila, a Szarvasi Körös ASE elnökhelyettese és vezető edzője még ma is pontosan emlékszik a napra, amikor először tartott pingpongedzést a szarvasi gyerekeknek.

Szántosi Dávid - Fest Attila, Szántosi Dávid - Fest Attila, Szarvas
Fest Attila és tanítványa, Szántosi Dávid. Fotó: Lipták Judit

– Négy asztalon, 117 tanítvánnyal kezdtük a munkát 1979. november 20-án. A feleségemmel, Erzsikével együtt a negyven év alatt több mint ezer gyermekkel szerettettük meg ezt a sportágat. Erzsike szakkörvezetőként a tömegsportért felelős az egyesületben. A gyerekek tehát először nála kezdik az edzéseket, majd én veszem át azokat, akik tehetségesek és kedvet éreznek  arra, hogy magasabb szinten is folytassák – avatott be a részletekbe az edző.

Mint kiderült, Fest Attila az elmúlt évtizedekben több, országos és nemzetközi szinten is elismert asztaliteniszezőt nevelt ki. Saját fia és lánya is köztük van, mi több, ők bizonyultak a legeredményesebbeknek, mindketten NB I-es profi játékosokká váltak.

Most, túl a hetedik ikszen is jelentős sikert könyvelhet el: egyik tanítványa, Szántosi Dávid az U13-as és az U15-ös korosztályban is (azaz a nála idősebbek között) országos bajnok lett. Bekerült a magyar újonc, serdülő válogatottba és felkerült a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség világranglistájára.

Szántosi Dávid, szántosi dávid, Szarvas
Dávid heti hatszor négy órát edz.
– Hatéves koromban hívott el először Attila bácsi egy pingpongedzésre. Megtetszett és ottragadtam. Igazolt versenyzőként tízéves koromban, Bükkön indultam először országos versenyen. Első lettem az U11-es korosztályban – idézte fel versenyzői pályafutásának kezdetét az 5. osztályos általános iskolás. Fest Attila pedig gyorsan hozzátette: Dávid azon a versenyen mindjárt három korábbi országos bajnokot is legyőzött!

Mester és tanítványa azóta hosszú utat tettek meg együtt. Megnyertek számos nemzetközi versenyt Szlovéniában, Ausztriában, Csehországban, Luxembourgban, Németországban, Szerbiában, Romániában. Eredményeiket az Országos Asztalitenisz Szövetség idén azzal is elismerte, hogy a Szarvasi Körös ASE-t I. osztályú utánpótlás műhellyé nyilvánította.

Egy iskolás gyermek számára azonban az ilyen magas szintű versenyzés több szempontból is óriási kihívás. A sport mellett ugyanis a tanulásban is megfelelően kell teljesítenie. Fest Attila és felesége e téren is igyekszik segíteni neki. Erzsike néni nyugdíjas magyar irodalom és nyelvtan szakos tanárként folyamatosan segíti őt abban, hogy a kihagyott tanórák anyagát be tudja pótolni. Dávid ugyanis évente 3-4 hónapot tölt a versenyeken és edzőtáborokban.

– Korábban mindenből ötös voltam, most félévkor csúszott be az első négyes, igyekszem majd kijavítani – jegyezte meg Dávid, aki azt is elárulta, hogy közgazdász szeretne lenni, de természetesen a sportot sem hagyja majd abba. Távolabbi célja, hogy serdülő vagy ifi Euróba-bajnok legyen. Legnagyobb álma pedig az, hogy egyszer majd az olimpiai játékokon is képviselhesse Magyarországot.

Szántosi Dávid - Fest Attila, Szántosi Dávid - Fest Attila, Szarvas
A "sportnagymamának", azaz Erzsike néninek is fontos szerep jut: segít Dávidnak bepótolni az elmulasztott tanórák anyagát. Fotó: Lipták Judit

Addig azonban még sok-sok verseny vár rá. A legközelebbi éppen ezen a hétvégén lesz Prágában, ahová a másik újonc magyar válogatottal, Kizakisz Georgiosz Nikolaosszal együtt utazik. Utána edzőjével rögtön Lengyelországba megy tovább, ahol előbb egy edzőtábor, majd egy verseny következik, amelyen eldől, hogy bekerül-e az európai válogatottba.

- Nekem nagyon jól esne, ha beválogatnának és ezért meg is teszek majd mindent – szögezte le Dávid.

Természetesen a versenyeken való részvétel és az utazások nagyon sok pénzbe, évente több millió forintba kerülnek. Dávid szerencsés helyzetben van, mert tehetsége és szorgalma mellé szülei az anyagiakat is biztosítani tudják.

Fest Attila szerint ahhoz, hogy Dávid álmai valóra váljanak, két éven belül el kell igazolnia Szarvasról, hogy másutt, erősebb edzőpartnerekkel készülhessen a nagy megmérettetésekre. A „sportnagypapa” természetesen csak olyan helyre engedi el tanítványát, ahol minden szempontból jó kezekben lesz.