A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a közelgő kábítószer-ellenes világnap alkalmából programsorozatot szervez. A rendezvények, előadások, tanácsadások célja, hogy felhívják a figyelmet, a kábítószerek, új pszichoaktív anyagok használatának veszélyeire.

A mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda május 18-án, Mezőkovácsházán egészségnapot tartott, amelyen a bűnmegelőzési szakemberek és a városi rendőrkapitányság munkatársai is várták az érdeklődőket.

 

Bűnmegelőzés - mondj nemet a drogra, bűnmegelőzés, Mezőkovácsháza, 20180520

 

Az általános és középiskolás diákok előadáson vehettek részt, és szemüvegek segítségével megtapasztalhatták, hogyan érzékeli környezetét, aki alkoholt vagy kábítószert fogyasztott. Ezen kívül teszteket tölthettek ki, a kérdésekhez kapcsolódóan hasznos tanácsokat, információkat kaphattak.

A szakemberek arra kérték a fiatalokat, hogy vigyázzanak magukra és társaságban, szórakozás közben figyeljenek egymásra is! A tiltott tudatmódosító szerek használata számos veszéllyel jár, ezért mondjanak nemet azoknak, akik arra akarják rábeszélni őket, hogy próbáljanak ki valamilyen anyagot. Ittas vagy bódult állapotban ne vezessenek és ne is üljenek be olyan autóba, amit alkoholtól vagy kábítószertől befolyásolt barátjuk, ismerősük vezet!

A rendezvényen szó volt az internetről, a közösségi oldalak használatáról is. Mindenkinek alaposan meg kell fontolnia, hogy milyen információt tesz közzé, milyen képeket oszt meg a világhálón. Számolni kell azzal, hogy a tartalmak terjedését nem lehet teljes biztonsággal ellenőrizni.

Békés megyében a rendőrség rendszeresen tart bűnmegelőzési programokat. Június 26-a, a kábítószer-ellenes világnap, valamint az iskolai nyári szünidő közeledtével több településen igyekeznek majd megszólítani a gyermekeket és a fiatalokat. Tanácsokkal, információkkal látják el őket azért, hogy felismerjék a veszélyeket. Megtanulják, mit tehetnek a saját biztonságukért, társaik biztonságáért és szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget.